Vučić podstiče nerede

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gubi bitku na terenu sa premijerom Albinom Kurtijem, pa se vraća hibridnom ratu da pokuša da podstakne nerede na Kosovu kroz mehanizme koje on kontroliše.

"Vučić gubi bitku na terenu sa Albinom Кurtijem, pa se vraća hibridnom ratu kako bi kroz mehanizme koje ima pod kontrolom pokušao da podstakne nemire na Кosovu. Gubi uticaj na sjeveru Кosova jer su uhapšeni glavni kriminalci, zatvoreni su putevi za krijumčarenje i uništeni laboratorije droge. Ruke su mu slabe, jer je njegova desna ruka i glavni čovek koji drži veze sa Moskvom, Aleksandar Vulin, prije nekoliko dana sankcionisan od SAD“, napisao je Sveçla na Facebooku.

On je dodao da su Belgija i Velika Britanija ukinule licence za proizvodnju oružja pod sumnjom da su snabdjevali municijom ruske snage, dok, kako je kazao, u Beogradu se svake subote, već nekoliko nedjelja, održavaju protesti sa zahtjevom smjene Vučića, dodajući da mu izgleda "da neće prestati brzo".

"Našao se u takvoj situaciji da njegov položaj na Кosovu iz dana u dan slabi, i zato je izgleda Vučić odlučio da se vrati hibridnom ratu, kako bi pokušao da izazove nezadovoljstvo i uznemirenje na Kosovu, kroz dezinformacije, klevetu. Nema iza toga namjere da se ojača Vučićeva pregovaračka pozicija, već samo da se oslabi Kurtijev poožaj“, napisao je Sveçla. 

Sveçla je dodao da iza razgovora, koji su snimljeni u Skupštini, a koji su izazvali burnu reakciju opozicije i javnosti, stoji Vučić.

"A, sada smo, kao rezultat namjernih pogrešnih tumačenja imali scenu nasilja u Skupštini Kosova i kao da te scene, koje su Кosovo prikazale kao nestabilnu državu u svim međunarodnim medijima, nisu bile dovoljne, danas je zakazan i protest protiv vlade. Čudno je kako se protest u Prištini održava u isto vreme kao i protest u Beogradu protiv Vučića. Još čudnije je što su na protest pozvali Berat Buzhala i Vehbi Кajtazi u ime odbrane vrednosti OVК, kada svi znaju njihove izjave da je OVК počinila ratne zločine na Кosovu“, napisao je Sveçla.

Naglasio je i da "ostaje da se danas vidi da li će građani Kosova sačuvati svoje lično dostojanstvo ili će pasti u kandže hibridnog rata Srbije".