Skandalozne odluke

Demokratska partija Kosova, na konferenciji za medije, usprotivila se juče usvojenim dva posljednja prijedloga zakona. Oni su ponovno uspostavljanje Instituta za ratne zločine nazvali "pojačavanjem optužbi protiv OVK" i usprotivili se isključenju veterana OVK iz iznosa minimalne zarade.

Blerta Deliu-Kodra je rekla da su to dvije skandalozne odluke Vlade. On je dalje rekao da je „Vlada Kurtija ili Vlada 'Zdravo' koordinirala sa Rajdočićem i Srpskom listom“ za ove odluke.

„Srbija je poslala u Hag hiljade dokumenata i izmišljotina protiv OVK. Donošenjem ovog zakona, u ovakvoj formi, Vlada je pojačala ove optužbe na račun OVK. Premijer Kurti je sinoć u svom javnom saopštenju, obraćajući se građanima, obmanuo da se trajanje istrage ovog instituta produžava samo za vrijeme rata na Kosovu, 98-99. Ovo je još jedna prevara. Premijer se drugačije izjašnjava na Facebooku, dok je, zapravo, trajanje istrage ovih zločina do 31. decembra 2000. godine“, rekla je Deliu-Kodra.

Ona je dodala da se PDK protivila ovim nacrtima zakona čak i tokom njihove izrade u odboru. Ona ih je nazvaola „skandalima bez presedana“.

Koordinator za finansije Arben Mustafa rekao je da korisnici penzije veterana zavise samo od ovog izvora prihoda.