Pravni stručnjaci

Političari ne uživaju imunitet od krivičnog gonjenja i građanskih tužbi za situacije poput masovne tuče koja se dogodila u četvrtak u parlamentu, upozorili su pravnici, prenosi Koha.

"Poslanici i članovi Vlade ne uživaju imunitet od krivičnog gonjenja i građanskih tužbi za situacije poput masovne tuče koja se desila u četvrtak", istakli su pravni stručnjaci.

Ehat Miftaraj, direktor Kosovskog instituta za pravosuđe, rekao je da pokazanim ponašanjem političari izlaze van zakonom definisane delatnosti.

"Sva ponašanja i radnje koje smo videli na plenarnoj sjednici (u četvrtak), makar na osnovu Krivičnog zakonika ili na osnovu presude Ustavnog suda, mogu da se uvrste u obim krivičnih djela", naveo je.

U Skupštini nisu odgovorili da li su poslanicima umešanim u fizički obračun izrečene ili će biti izrečene mjere ili opomene.

Pravilnik Skupštine predviđa pet vrsta mjera koje mogu da se preduzmu protiv poslanika kao što su: povlačenje izlaganja, prekid govora, primjedba, primjedba sa upozorenjem za napuštanje plenarne sjednice i napuštanje plenarne sjednice uz novčanu sankciju u visini naknade za plenarnu sjednicu.

Violeta Haxholli iz Demokratskog instituta Kosova rekla je da će ponašanje poslanika i članova Vlade koštati Kosovo na međunarodnom planu.

"To nije bilo dobro ni za imidž Kosova, ni za naše međunarodne partnere. To su bili nazadni koraci u razvoju parlamentarne demokratije za novu državu kao što je Kosovo, koja ima za cilj da dokaže da je ozbiljna država u međunarodnoj areni. Bez sumnje to je bio korak unazad u tom pravcu", rekla je ona.

Tuča na plenarnoj sjednici počela je dok je premijer Albin Kurti držao govor, a poslanik Mergim Lushtaku ga je polio vodom, kao i zamjenika premijera Besnika Bislimija.

Bislimi je potom flašom gađao Lushtakua, nakon čega su se poslanici i ministri umješali u fizički obračun.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore