PROMIJENITE NAVIKE

Vaš imuni sistem je prirodna odbrana vašeg tijela od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima, gljivicama i toksinima.

Sastoji se od različitih organa, ćelija i proteina koji zajedno rade na iskorenjivanju uljeza.

Postoje dvije vrste imuniteta: urođeni - što su odbrambeni sistemi s kojima ste rođeni - i stečeni, koji razvijate kada je vaše tijelo izloženo mikrobima.

Vaš nizak imunitet može biti posljedica stvari koje jednostavno ne možete kontrolirati, kao što su određena stanja poput dijabetesa ili potrebe da uzimate određene lijekove.

Ne spavate dovoljno

Dobar san je stub dobrog zdravlja pa ako ga nemate dovoljno, može imati brojne posledice, uključujući i vaš imuni sistem.

Prema WebMD-u, premalo sna može vas učiniti ranjivim virusima i klicama, a može vam i otežati oporavak od njih.

To je zato što je vaše tijelo manje sposobno da proizvodi ćelije koje se bore protiv infekcija i proteine koji se nazivaju antitijela koja pomažu u odbrani od bolesti kada ne radite dovoljno sati.

Vaše tijelo oslobađa samo proteine koji pomažu imunološkom sistemu - nazvane citokini - tokom spavanja.

Uznemireni ste

Prema WebMD-u, samo tjeskobne misli mogu oslabiti vaš imunološki odgovor za samo 30 minuta - pa razmislite šta stalni stres može učiniti vašoj sposobnosti da se odbranite od virusa.

Ne provodite dovoljno vremena na otvorenom

Istraživanje sa Univerziteta Georgetown otkrilo je da sunčeva svjetlost ne samo da povećava vitamin D.

Zrake takođe mogu energizirati vaše T limfocite, ćelije koje su dio vašeg imunološkog sistema koje pomažu u borbi protiv infekcije.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Voće i povrće mogu pomoći vašem tijelu da stvori bijela krvna zrnca za borbu protiv infekcije.

Kako je Harvard TH Chan School of Public Health rekao, ishrana kojoj nedostaje jedan ili više nutrijenata može poremetiti proizvodnju i aktivnost imunoloških ćelija i antitijela.

Preporučuje se da jedete izbalansiranu ishranu s cijelim voćem, povrćem, nemasnim proteinima, integralnim žitaricama i puno vode kako biste bili u formi.

Ne vježbate dovoljno

Iako većina nas ne želi ništa više od toga bude kod kuće tokom zime, nedostatak vježbanja mogao bi oslabiti vaš imunološki odgovor.

Prema WebMD-u, redovna aerobna vježba održava vašu krv da cirkuliše po tijelu efikasnije, pomažući vašem tijelu da se bolje brani od mikroba.