UVRSTITE IH U RUTINU

Ovo je doba godine kada mnogi razmišljaju o tome šta uraditi da prebrode jesen i zimu, a da ne dobiju prehladu ili gripu.

Prva pomisao se često okreće jačanju imunološke odbrane našeg tijela, bilo da se radi o zdravoj hrani ili pićima za jačanje imuniteta.

Imuni sistem je prirodna obrambena mreža tijela koja se sastoji od ćelija, tkiva i organa koji pomažu u zaštiti tijela od bakterija, virusa, gljivica i drugih štetnih tvari. Imuni sistem pruža barijeru koja sprečava napadače da uđu u naše tijelo, ali također ima zamršen sistem ćelija za borbu protiv patogena ako pronađu način da uđu u tijelo.

Zdrav sveukupni način života koji osigurava puno kvalitetnog sna je neophodan za snažan imunitet. Pravilna ishrana i ispijanje korisnih napitaka također mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema vašeg tijela.

Voda

Budući da se naše tijelo sastoji od oko 60-70 posto vode po težini, a svaka pojedinačna tjelesna funkcija zahtijeva vodu, pijenje adekvatnih količina H20 je dobro mjesto za početak kako bi vaš imunološki sistem funkcionisao. Kada je vaše tijelo dehidrirano, ono može potaknuti rast bakterija i virusa. Zato je toliko važno da svaki dan pijete optimalnu količinu vode za potrebe vašeg tijela.

Neki od načina na koje voda pomaže u podršci imunološkom sistemu je potpomaganje apsorpcije hranljivih materija i održavanje sluzokože u nosu, ustima i grlu koje su često prva linija odbrane od patogena i prirodna barijera infekcijama. Voda je također esencijalna komponenta limfne tečnosti, koja isporučuje bijela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je još jedan odličan napitak u kojem možete uživati za jačanje prirodne odbrane vašeg tijela. Zeleni čaj je bogat korisnim polifenolnim flavonoidima koji pružaju bezbrojne zdravstvene prednosti, od smanjenja rizika od srčanih bolesti i određenih karcinoma do upravljanja sistemskom upalom.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, zeleni čaj jača imunitet kroz svoje antioksidanse koji pomažu u zaštiti stanica od oksidacije i reaktivnih vrsta kisika. Smatra se da zeleni čaj štiti od bolesti i infekcija svojim antioksidativnim kapacitetom, kao i mnogim drugim predloženim putevima. Također, je bez kalorija i ima dugu istoriju uživanja zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Kefir

Kefir je fermentisani napitak nalik jogurtu napravljen od različitih vrsta mlijeka, poput kravljeg, ovčjeg i kozjeg. Kao i jogurt, kefir je bogat različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže mikrobiote vašeg GI trakta. Glavne korisne bakterije kefira su Lactobacillus kefiri, dok su glavni probiotici tradicionalnog jogurta Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Pregledni članak objavljen u časopisu Nutrients navodi da kefir pruža antioksidans, antimikrobno djelovanje, protuupalno djelovanje, zacjeljivanje rana i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Čaj od đumbira sa limunom

Bilo da pravite sami ili kupujete čaj od limuna od đumbira u svom supermarketu, ovaj biljni čaj je odličan izbor za održavanje imuniteta. Čaj se pravi mješanjem svježe narendanog đumbira i limunovog soka u vrućoj vodi.

Čaj od đumbira od limuna bogat je vitaminom C, antioksidansom za koji je poznato da pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Vitamin C također pruža protuupalna svojstva i pomaže u smanjenju negativnih imunoloških odgovora, prema istraživanju objavljenom u časopisu Antioxidants .

Đumbir također posjeduje više od 100 bioaktivnih spojeva koji pomažu u otklanjanju mučnine, smanjuju rizik od određenih karcinoma, poboljšavaju lipide u krvi, smanjuju upalu i još mnogo toga, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients.

100 postotni sok od narandže ili grejpfruta

Sok od narandže se često promoviše kao napitak po izboru ako pokušavate da se izborite sa virusom prehlade ili gripa, a postoji značajna naučna podrška da pijete sok od citrusa za vaš imuni sistem.

Prema studiji objavljenoj u Frontiers in Immunology, vitamin C i folna kiselina u sokovima citrusa održavaju integritet imunoloških barijera i štite mnoge vrste imunoloških stanica, uključujući prirodne ćelije ubice i T-ćelije. Štaviše, bioaktivna jedinjenja u citrusima imaju antiinflamatorne efekte za podršku imunitetu.

I sok od narandže i grejpfruta bogati su hranjivim tvarima i osiguravaju više od 100 posto ukupnog vitamina C koji vam je potreban dnevno u jednoj porciji. Ovi 100 postotni voćni sokovi također osiguravaju vitamin A i folat. Kada kupujete sok od narandže, čak možete pronaći opcije koje su obogaćene vitaminom D, nutrijentom za koji se odavno zna da je neophodan za zdrav imunitet.