Njemački analitičar

Poznavalac dešavanja u regionu Zapadnog Balkana Bodo Weber izjavio je za Gazetu express da nediplomatske izjave šefice kosovske diplomatije Donike Gërvalle-Schwarz dodatno slabe poziciju Kosova.

Weber kaže da je Gërvalla-Schwarz djelimično u pravu kada kaže da je EU ograničena u uspostavljanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu, zbog unutrašnjih podjela i ograničenja, ali, sa druge strane, navodi i da je pokušaj da se napravi podela između EU i SAD izgubio suštinu, jer je sukob Kosova sa Zapadom izazvan upravo pogrešnom politikom.

"Ali, davanje takvih nediplomatskih izjava na takvom forumu još više slabi poziciju Kosova", rekao je Weber.

Weber kaže da je kriza u dijalogu pre svega rezultat potpuno pogrešnog pristupa EU i SAD.

Prema njegovim riječima, Vašington i Brisel su prema Kosovu i Srbiji imali neuravnotežen pristup, zasnovan na politici smirivanja Vučića.

"To znači, čak i da je vlada Kosova postupila 100 odsto ispravno i mudro, Kosovo bi i dalje bilo u ovoj nepovoljnoj poziciji, a primena osnovnog sporazuma bi svakako propala“, rekao je Weber.

Odgovornost za nastalu situaciju, kaže Weber, snosi i Kurtijeva vlada, jer je postupila pogrešno, konkretno prema Srbima Kosova i sjevera, ne samo insistiranjem na postavljanju novih predsjednika u sjever, što je dovelo do eskalacije situacije, ali i sa registarskim oznakama tokom protekle godine.

Njemački analitičar kaže da je Kosovo na ovaj način ne samo pogoršalo svoju nepravednu poziciju, već je i ojačalo lažno uvjerenje zapadnjaka da je za komplikacije u procesu dijaloga za sve krivo Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express