Ucjena Srpske liste

Ministrica pravde, Albulena Haxhiu, pozvala je bezbjednosne institucije da počnu sa istragom u vezi sa objavljenim "prisluškivanjem" u koje je umješana šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, u razgovoru sa bivšim poslanikom iz Srpske liste, Slavkom Simićem.

Prema njenim riječima, prisluškivanja razgovora Kusari-Lile sa Simićem su tendenciozno "isečeni i montirani“, cijeneći da samo njihovo objavljivanje čini i krivično djelo.

"Kusari-Lila je u cjelini razjasnila tendenciju da se otkrije komunikacija koja je presječena, uređena prema njihovim namjerama. Morate da shvatite da je Srpska lista politička partija koja predstavlja srpsku zajednicu u Skupštini, ali nažalost, na najgori način. Kusari-Lila je kazala da je to nezakonit snimak. Pravosudne institucije moraju da se pozabave ovim jer to predstavlja krivično delo“, rekla je ona na konferenciji za novinare danas.

Ministrica pravde je kazala da je efekat objavljivanja tih prisluškivanih razgovora "nula", a nastavila je da brani Kusari-Lilu.

"Oni su objavljeni sa razlogom, samo što je njihov efekat bio nula. Srpska lista nije uspjela da ucjeni šeficu poslaničke grupe Samoopredjeljenja. Da su zahtjevi Srpske liste uspjeli, da su se usaglasili sa Kusari-Lilom, ta (prisluškivanja) ne bi bila objavljena. Dugo je vremena od kada je napravljen ovaj snimak, imali smo niz akcija za proširenje suvereniteta. Kusari-Lila ni pod kojim uslovima nije ispoštovala zahtjeve Srpske liste. Kusari se nije cenjkala, nije ucjenjena, i niko je ne može zastrašiti“, dodala je Haxhiu.

Upitana da li Kusari-Lila treba da bude otpuštena sa funkcije u Pokretu Samoopredeljenje, Haxhiu je odbila da odgovori.

Kazala je da Kusari-Lila nikada nije tražila ništa Srpskoj listi, kao što je pomenuto u "prisluškivanim razgovorima".