Napeta situacija

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton govoreći o napetoj situaciji između Kosova i Srbije rekao je da prava prijetnja s kojom se svi suočavamo dolazi od vlade u Moskvi, prenosi Reporteri.

Dodao je da sporove koje imaju treba staviti pod kontrolu kako bi se SAD i EU i druge zemlje mogle fokusirati na rat u Ukrajini.

„Kada gledate spolja izgleda kao da smo izgubili priliku da diplomatskim putem razrešimo nesuglasice između Srbije i Kosova. Mnogi ljudi već neko vrijeme pokušavaju da nešto učine. Ne znam šta je izazvalo posljednju situaciju. Siguran sam da su razlozi kompleksni, ali mislim da iz perspektive Evrope u cjelini i Sjedinjenih Država, s obzirom na rat u Ukrajini, ovo nije trenutak kada se napetosti negdje drugde na evropskom kontinentu, na Balkanu ili bilo gdje smeju dozvoliti", kaže Bolton.

Dodao je da moramo imati na umu da je stvarna prijetnja s kojom se svi suočavamo ustvari vlada u Moskvi.

“Nesuglasice koje imamo, a ima ih mnogo, moraju se staviti pod strogu kontrolu kako bismo se svi mogli fokusirati na završetak rata u Ukrajini”, dodao je Bolton.

Bolton je prokomentarisao prijedlog albanskog premijera Edija Rame za konferenciju na visokom nivou koju bi sazvale Francuska i Njemačka, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država zbog napete situacije na Kosovu.

Dodao je da što više strana bude uključeno u pregovore, to će biti teže postići dogovor.

„Mislim da što više strana bude uključeno u pregovore, to će teže biti postići dogovor, ali postoji tradicija u Sjedinjenim Državama da gradonačelnik Mer Dalej iz Čikaga, kada se suoči sa mogućim štrajkom nastavnika, zatvori odbor Obrazovanje u prostoriji sa nastavničkim sindikatima i kaže "Nećete otići bez dogovora", kaže Bolton.

Bolton misli da ako ima mnogo autsajdera koji napredak pregovora koentarišu kao sportski događaj, neće biti željenog rezultata.

“Bolje bi bilo da se Kosovo i Srbija sastanu na nekom ostrvu, na Egejskom moru, bez mnogo gledalaca u blizini", rekao je Bolton.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri