Riječ stručnjaka

Poznavaoci ekonomskih tema smatraju da će se, zbog sankcija koje je EU uvela Kosovu, kosovska preduzeća suočiti sa milionskim gubicima, prenosi RTV 21.

Predstavnik kompanije "Eurometal" Nijazi Musliu kaže da će sankcije izazvati komplikacije u mnogim oblastima.

„Primjenom kaznenih mjera protiv Kosova i Vlade najviše smo pogađeni mi, što je veoma negativno. Ukoliko dođe do mjera, moraćemo da raskinemo ugovore, a to znači da ćemo i mi biti primorani da otpustimo zaposlene, i da će se kompanija suočiti sa milionskim kaznama“, naveo je on.

Ministarstvo ekonomije je prije nekoliko dana potvrdilo da je Kosovo izostavljeno iz programa EU za Balkan, koji ima za cilj da ubrza digitalnu transformaciju Evrope i obezbjedi finansiranje projekata u oblasti tehnologije i inovacija.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini kaže da uvođenjem mjera EU, Kosovo rizikuje da izgubi preko 500 miliona eura u projektima.

„Ostaje da vidimo kako će se odvijati politički događaji i kakve će biti političke odluke vlade, jer onda bi Kosovo moglo da izgubi preko 500 miliona eura na projektima. U svakoj oblasti imamo podršku Evropske komisije iz raznih globalnih finansijskih fondova, uključujući infrastrukturu, pravosudni sistem, biznis, privredu, IT, zdravstvene usluge, obrazovanje i sve ostalo“, ističe Shahini.

Ekonomista Safet Gërxhaliu smatra da se trenutna situacija može riješiti samo dijalogom Kosova i Srbije.

„Proces integracije je usporen, to je loše za imidž Kosova. Sa psihološkog aspekta, smatram da građanima Kosova nije lako da se prilagode takvoj mjeri. Stoga smatram da se mora razumeti važnost nastavka dijalog, jer on nema alternativu“, smatra Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo online/ RTV21