Nenadoknadiva šteta

Predsjednica Foruma žena u Demokratskom savezu Kosova (LDK) Jehona Lushaku-Sadriu zatražila je da kosovska šefica diplomatije Donika Gërvalla-Schwarz, poslije izjava u kojima je oštro kritikovala Evropsku uniju, podnese ostavku na ovu funkciju.

Reakcija Jehone Lushaku-Sadriu uslijedila je nakon što je Gërvalla-Schwarz nastavila da dovodi u pitanje sposobnost EU da obezbjedi sigurnost na Zapadnom Balkanu. Gërvalla-Schwarz je na kritike koje su usledile poslije njene izjave da je „EU tigar od papira u bezbjednosnom smislu i da bez SAD i NATO ne može da obezbjedi mir u Evropi“, navela da ona nije portparol Evropske unije, već da „fanatično brani istinu i interes Kosova“.

"Moramo podsjetiti licemernu ministarku Gërvalla-Schwarz da je EU nadnacionalna struktura, koja već 78 godina garantuje mir i bezbjednost, upravo izgradnjom najgrandioznijeg projekta mira i integracije. To je postigla upravo koordinacijom sa SAD i izgradnjom njenih bezbjednosnih struktura. Cjelokupni napori EU i država EU na Zapadnom Balkanu tokom nekoliko decenija dokaz su odlučnosti da se stvori bezbjedan region. Uvijek u koordinaciji sa SAD, odnosno da radi upravo ono što ministarka i njen šef predstavljaju na Kosovu kao nepotrebno", napisala je Lushaku-Sadriu na Facebooku.

Dodaje da je Kosovo izabralo da se integriše u EU kao svoj jedini put.

"Ova vlada je do sada, kao i ministar spoljnih poslova, preduzimala akcije upravo protiv ove naše ustavne vizije, preziru EU kao političku organizaciju u koju Kosovo ima aspiracije da se pridruži", navela je Lushaku-Sadriu.

Lushaku-Sadriu je poručila premijeru Kurtiju i ministarki Gërvalli-Schwarz da odustanu od politike koja šteti Kosovu.

"Gërvalla-Schwarz, odustanite, jer vaši bezumni postupci nanose nenadoknadivu štetu Kosovu! Na kraju krajeva, put Kurtija i Gërvalle-Schwarz je put izolacije i gubitka. Put koji nudi LDK je put kojim Kosovo šeta sa prijateljima, to je put do pobjede", zaključila je Lushaku-Sadriu.

Izvor: Kosovo Online