Izaslanik SAD-a

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da je za izlazak iz krize na sjeveru Kosova potrebno organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga, i formirati Zajednicu srpskih opština, prenosi Reporteri.

Escobar je u untervjuu za HRT naveo da su visoki predstavnik EU Josep Borrell i izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak predstavili tri jednostavna koraka za deeskalaciju na sjeveru.

„Prvi korak je da sklonimo ljude sa ulice. Takođe, gradonačelnici ne bi trebalo da se biraju da bi privukli pažnju. Potrebni su nam novi izbori uz bezuslovno učešće Srba. Potreban nam je i rok za srpsko sproveđenje obaveza, i za nacrt statuta ZSO. Riječ je o jednakosti, pravičnosti i beneficijama za obe strane“, naglasio je Escobar.

On je istakao da može doći do još veće krize, ukoliko dvije strane ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba.

„U Ohridu je postignut sporazum o normalizaciji, za stvaranje mirnih uslova između dva neprijateljska susjeda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose, već su se i uskladili sa EU. Moramo da se vratimo na to“, dodao je Escobar.

On je naglasio da sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropskih integracija.

„U međuvremenu se desio niz destabilizujućih akcija. To nas je odvratilo od sprovođenja tog sporazuma. Moramo se vratiti njemu”, rekao je Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri