Građani su ogroženi!

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini izjavio je da će Kosovo, zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na sjeveru i kaznenih mjera EU, izgubiti do kraja godine oko 500 miliona eura podrške, prenosi Reporteri.

Shahini ističe da se nije moglo pretpostaviti da će se Kosova naći u ovakvom položaju u odnosu na saveznike.

"Kosovo doživljava vrijeme koje niko nije pomišljao, da će nas poslije oslobođenja suočiti sa mjerama sankcionisanja od prijatelja koji su bili i jesu suvlasnici oslobođenja i nezavisnosti", rekao je Shahini.

Prema njegovim riječima, ove mjere su usmjerene protiv vlade Kosova, ali će se direktno odraziti na život građana.

"To su mjere koje ćemo osetiti ako se nastave do kraja godine, svako od nas, posebno privrednici proizvođači i izvoznici. Šteta može biti preko 500 miliona eura i ovo je vjerovatno najveća šteta koja se može učiniti Kosovu u ovoj situaciji", upozorio je on.

Odluka o registarskim tablicama i održavanje izbora na sjeveru zemlje bez prisustva Srba greške su koje su, kako ističe, napravile kosovske institucije.

"Prvi koraci za koje mogu da kažem bili su pogrešni pokušavajući da se proširi suverenitet preko registarskih tablica, što je bilo pravo Kosova, ali ne i trenutak. Drugi trenutak je kada je Kosovo održalo izbore na sjeveru bez prisustva Srba i bez njihove želje", kaže Shahini.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri