Policija ih zaustavila

Bajkerima iz Srbije koji su jutros u okviru humanitarne "Bike Rock misije" krenuli put Sjeverne Mitrovice, kako bi pružili podršku i pomoć kosovskim Srbima, nije dozvoljen ulazak na Kosovo preko graničnog prijelaza Jarinje. Kako javlja reporter Kosovo onlinea, njima su pripadnici Policije Kosova saopćili da im ulazak na Kosovo nije dozvoljen iz sigurnosnih razloga.

Ranije danas zamjenik direktora policije za sjeverni region Veton Elshani potvrdio je da su na punktu u blizini graničnog prijelaza Jarinje poslata oklopna vozila Policije Kosova jer su "neki motociklisti krenuli u tom pravcu i da su vozila Policije Kosova poslata kako se ne bi kršio javni red".

Bajker Milić Radević, organizator "Bike Rock misije", rekao je da su od Policije Kosova dobili obavještenje "da ne može nijedan bajker i motor da uđe na Kosovo".

- Pitali smo da li će to važiti i ako sutra dođemo, rečeno nam je da ni mi ni motori ne možemo na Kosovo. Skrenuli su nam pažnju da se na oko 300 metara od prijelaza nalaze oklopna vozila i borna kola Policije Kosova i da nam je pametnije da ne ulazimo - kaže on.

Naveo je da su se rasporedili u četiri grupe, da je jedna jutros krenula iz Beograda u 10 sati, druga iz Crne Gore, treća iz Srbije i četvrta iz Vojvodine.

- Ovdje je oko 200 bajkera. Dogovorili smo se jedna grupa ode na Merdare - dodaje Radević, i naglašava da razmišljaju o blokadi saobraćaja iz suprotnog pravca, odnosno da onemoguće prelazak vozila sa kosovskim tablicama kao "mjeru reciprociteta jer njima nije dozvoljen ulazak na Kosovo".

Bajker Dragan Antonić iz Šapca kaže da godinama organizuju humanitarnu "Bike Rock misiju", da dolaze sa dobrim namjerama, da posjete i pomognu Srbe koji žive na Kosovu.

- Dobili smo odgovor od Policije Kosova da zbog sigurnosti ne možemo ući. Došli smo na motorima, samo sa našom bajkerskom opremom, nemamo nikakva obilježja, već sa željom da sprovedemo humanitarnu akciju. Bez razloga smo zaustavljeni i zabranjen nam je ulazak na Kosovo - kaže on.

Kosovo Online