Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj predložio je juče da bude formirana prelazna vlada u kojoj bi bile sve stranke, uključujući i Samoopredjeljenje, ali bez aktuelnog premijera Albina Kurtija, prenosi Ekonomija onlajn.

Haradinaj je poslije sastanka rukovodstva AAK rekao da se razgovaralo o načinima za prevazilaženje krize u kojoj se našlo Kosovo i da je Predsjedništvo kao opciju razmotrilo formiranje prelazne vlade do sljedećih izbora, u kojoj će biti uključene sve stranke.

„Imali smo ozbiljan razgovor o situaciji u zemlji. Kurtijeva vlada ugrožava našu egzistenciju, odnos sa našim saveznicima. Kurtijeva vlada mora da se suoči sa odgovornošću zbog opasnosti koje je izazvala po zemlju. Kao opciju smo razmotrili formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi do sljedećih izbora bile sve stranke, uključujući i Samoopredjeljenje, ali bez Kurtija", naveo je Haradinaj.

On je dodao da je Kurtijeva vlada u opasnom pravcu i da ugrožava Kosovo i njegovo postojanje. Prema njegovim riječima, zbog toga traže njegovu smenu.

„O prijedlogu ćemo razgovarati sa svim poslanicima Skupštine Kosova osim Srpske liste. Po našem uvjerenju, razgovarali smo i o vladi nacionalnog jedinstva, uključujući Samoopredjeljenje, koja bi vratila Kosovo u normalnost. Besmisleno je da parlament nastavi sa redovnim poslom jer to nije uobičajena situacija. Sarađivaćemo sa opozicijom, za bojkot u parlamentu ali i uz mogućnost protesta“, rekao je on.

Haradinaj je rekao da su opasnosti za Kosovo realne.

„Apelujem na premijera Albina Kurtija i Vjosu Osmani da uzmu u obzir tri zahtjeva EU. Nije na nama da budemo na spisku zemalja koje kažnjavaju naši saveznici“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online