Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi kaže da situaciju na sjeveru Kosova treba riješiti što je prije moguće, čak i u slučaju da to rješenje nije najbolje za Kosovo, prenosi Koha.

On je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da treba prihvatiti plan EU u tri tačke, iako možda nije najbolji za Kosovo.

„Imamo plan u tri tačke, možemo reći da ovo nije najbolje rješenje, više se traži od Kosova, ne traži se dovoljno od Srbije, i svi se slažemo oko toga, ali svi moramo da shvatimo da je to način da se izađe iz situacije i da će doneti Kosovu veću podršku, kratkoročno i srednoročno“, naglasio je Gashi.

On je rekao da izjava bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona da se" mora prestati sa glupostima na sjeveru Kosova" dokazuje da se pitanje na sjeveru mora riješiti što je prije moguće.

„Ovo je i poziv, veoma značajan, jednog od najvećih prijatelja Kosova da se što prije riješi pitanje na sjeveru i sada smo u trenutku kada je rješenje potrebno i ono ne mora nužno biti savršeno, ne mora nužno imati sve elemente za koje možemo misliti da su ispravni ili koji pripadaju Kosovu, ali treba pronaći rješenje koje vraća povjerenje da Kosovo jasno razume SAD ali i EU“, naglasio je Gashi.

On je dodao da je glavna briga međunarodne zajednice mogućnost sukoba na sjeveru, pa da zbog toga i kritikuje Kosovu, jer se očekuje da Kosovo ima pod kontrolom bezbjednosnu situaciju na sjeveru.

On je naveo da je trenutno stanje veoma ozbiljno.

Komentarišući sankcije koje je Kosovu uvela EU, Gashi je rekao da je dobro što trenutno ne postoji eksplicitna mjera SAD prema Kosovu, iako postoji zahlađenje u odnosima.

Gashi je istakao da Kosovo treba da učini sve da održi prijateljstvo sa SAD.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija zahtjeva više strpljenja i mudrosti.

Govoreći i o ideji premijera Albanije Edija Rame da održi konferenciju između Kosova i Srbije, Gashi kaže da se o ovome govorilo i ranije.

„Umjesto da insistiramo na pomirenju dvije države, trebalo bi da insistiramo da sve države EU priznaju Kosovo, jer kada su Kosovo i Srbija ravnopravni u odnosima i razgovorima, onda je i Srbiji teško da traži više od onoga na šta je Kosovo pristalo“, izjavio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore