Uoči novog susreta

Uoči novog susreta delegacije Kosova i Srbije u Briselu, kako bi se razgovaralo o prijedlozima za rješenje pitanja upotrebe dinara, poznavaoci prilika u Beogradu smatraju da će se najprije postići deeskalacija sporenja oko upotrebe dinara dok će se uporedo rješavati i pitanje Zajednice srpskih opština.

Kao konkretno rješenje za pitanje dinara zvanični Beograd predlaže ono koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i formiranje ZSO. To je prošle nedjelje najavio najavio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, pojasnivši da preko Poštanske štedionice idu sve uplate Srbima na Kosovu, dok, kako kaže, formiranje ZSO u potpunosti rješava problem finansiranja iz Srbije.

Uoči nastavka pregovora u Briselu o ovim pitanjima, Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, kaže za RTK2 da se ne može očekivati konačno rješenje problema, ali smatra da su moguća ona prelazna.

“Ono što je realno očekivati to je da će doći do jedne faze deeskalacije sporenja povodom uspostavljanja integrisanog platnog prometa na Kosovu odnosno upotrebe dinara. Sa druge strane, primjenjuje se i ona poznata metodologija Lajčak-Kvint grupa odlaganja, tako da treba očekivati da će se produžiti ovaj period sa tzv. alternativnim rješenjima za plaćanje u dinarima, i da će to najverovatnije ići preko Poštanske štedionice. Privremeno rješenje ipak ne može trajati duže od kraja finansijske godine”, ističe Janjić.

Prema njegovoj ocjeni, ostaje da dvije strane riješe brojne detalje, i vjeruje da će se objektivno smanjiti tenzija oko redovnosti plaćanja. Sljedeći korak je ZSO.

“Sada treba očekivati sa srpske strane ono što je najavljeno, pitanje ZSO odmah, i s druge strane kad je u pitanju Vlada Kosova da ona oko ZSO čekajući Ustavni sud pripremi seriju neophodnih zakona”, kaže Janjić.

Dvojako rješenje je prema nekim ocjenama moguće. To bi značilo da obe strane nešto prihvate. Kosovo da prihvati formiranje ZSO a Srbija platni promet sa Kosovom. Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže da je pitanje dinara povezano sa ZSO, ukoliko se želi njeno formiranje.

“Zašto je to tako? Zato što Kosovo ima svoj ekonomski, odnosno platni sistem. Da bi Srbi na Kosovu mogli da ostvaruju svoja prava oni moraju biti dio platnog sistema Kosova. Srbija ima pravo, a to joj daje zakon o lokalnoj samoupravi na Kosovu, da pomaže i da sarađuje sa opštinama na Kosovu. Tako da je paradoksalno da Srbija nešto što doprinosi procesu stvaranje ZSO ne prihvati i pomogne svom narodu na Kosovu. Time se dobija legalan i regulisan protok novca, umesto angažovana nekih firmi da u džakovima nose novac. S druge strane, Vlada Kosova ako već želi ekonomski da zaokruži sve, trebalo bi da prihvati rješenja koja doprinose integraciji njenih građana”, objašnjava Gavrilović.

Poznavaoci prilika ukazuju da su bez obzira na različite stavove strana, očuvanje dijaloga i saradnje ključni elementi u rješavanju ovog kompleksnog pitanja. Kako se ističe ključno je da obe strane prepoznaju važnost kompromisa i zajedničkog djelovanja u cilju rešavanja akutnih problema, kao što je dinar, a zatim i ključne teme, a to je formiranje ZSO.