Traže vanredne izbore

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je nakon sjednice rukovodstva stranke najavio prekid komunikacije sa Vladom i zatražio nove izbore, prenosi Reporteri.

Glavni odbor strane je usvojio Deklaraciju od 10 tačaka, kojom se zahtjeva održavanje prijevremenih opštih izbora i kojom je odlučeno da se obustavi svaka zvanična komunikaciju sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani, osim u vanrednim situacijama.

"Budućnost Kosova je ugrožena postupcima i neodgovornim ponašanjem premijera Albina Kurtija, koje prećutno podržava predsjednica Osmani. Demokratska partija Kosova izražava duboku zabrinutost i ogorčenje pravcem kojim ova dva lidera vode Kosovo i zahtjeva da se ovaj pristup odmah zaustavi", poruka je stranke.

Ističu da Kurti i Osmani ne predstavljaju volju i interese građana, jer su građani Kosova ostali zahvalni SAD, EU, Albaniji i drugim zapadnim partnerima.

"Za Demokratsku partiju Kosova je neprihvatljivo da Kosovo bude dovedeno u poziciju da bude sankcionisano od svojih najbližih saveznika, SAD i EU. Ova situacija u kojoj se Kosovo danas nalazi ne može se nazvati normalnom, stoga niko ne treba da nastavi da simulira normalnost u zemlji. Kosovo čini korake unazad i na unutrašnjem i na spoljnom planu. Na unutrašnjem planu imamo degradaciju u privredi, u bezbjednosti, u obrazovanju, u zdravstvu, u pravosuđu i u svakoj drugoj oblasti. Napredovala je samo korupcija, nepotizam i zauzimanje svake institucije od strane vladajuće stranke. Na spoljnom planu postoji pad kredibiliteta Kosova kao države i stagnacija procesa međunarodne konsolidacije", dodaje se u saopštenju.

Jedini izlaz iz ovoga stranka vidi u vanrednim opštim izborima i formiranju nove vlade koja će Kosovo vratiti na kolosjeke euro-atlantskog puta.

"Demokratska partija Kosova od danas neće glasati ni na jednom forumu Skupštine Kosova, ni za jednu odluku, rezoluciju, zakon, međunarodni sporazum ili drugi dokument, iako će učestvovati na sjednicama Skupštine Kosova, gdje će dići svoj glas i govoriti o opasnosti koju Kosovu nanose Vlada i predsjednica", najavljuje stranka.

Demokratska partija Kosova, svijesna da je eskalacija na sjeveru Kosova protivna interesu države Kosovo, poziva i doprineće deeskalaciji situaciji.

Takođe, Demokratska partija Kosova izražava spremnost da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima preduzme neophodne korake za povratak normalnosti na sjeveru, uključujući održavanje novih izbora u četiri sjeverne opštine.

Stranka će, kako se navodi, sa punom pažnjom pratiti budući razvoj događaja i upotrebiće sva raspoloživa demokratska sredstva da zaustavi uništavanje budućnosti Kosova, da zaštiti interese države i građana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri