Poseban upitnik

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Kosova Ilir Berisha je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da je popis stanovništva koji žive u dijaspori, a koji se očekuje ove godine, veoma važan u društvenom životu, te pozvao građane da pozitivno reaguju na popis.

Berisha ističe da su uviđajući važnost registracije koja će biti sprovedena u u dijaspori, osmislili i upitnik za prikupljanje podataka.

„Registrovanje dijaspore je od posebnog značaja, izuzetno je važno u društveno-ekonomskom smislu za Kosovo. Stoga, uprkos tome što smjernice za popis Ujedinjenih nacija smatraju da se ne vrši popis nerezidentnog stanovništva, mi smo, uviđajući ovu izuzetnu važnost, osmislili poseban upitnik za izdvajanje potrebnih indikatora, koji imaju izuzetno veliki uticaj u smislu društvenog i ekonomski na Kosovu“, kaže Berisha.

Berisha je rekao da će većina podataka za dijasporu biti dobijena od članova porodica koji se nalaze na Kosovu, ali će u saradnji sa ministrom spoljnih poslova prikupljanje podataka biti organizovano i preko ambasada i konzulata.

Berisha je rekao da velike demografske promjene imaju značajan uticaj na budući razvoj stanovništva i društveno-ekonomska kretanja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online