Sljedeće nedjelje

Bivši komandant OVK u Operativnoj zoni Lap, Rustem Mustafa Remi, dobio je poziv od Specijalizovanog tužilaštva da se pojavi kao svjedok u Specijalizovanim vijećima u Hagu, prenosi Reporteri.

Mustafa će svjedočiti sljedeće nedjelje o funkcionisanju OVK i tvrdnjama tužilaštva protiv bivših vođa te vojne organizacije Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, kojima se sudi za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Mustafa je potvrdio da je dobio poziv iz Haga.

"Sljedeće nedjelje sam pozvan da svjedočim u Hagu, braniću istinu o ratu OVK", rekao je Mustafa.

Rustem Mustafa, koji je poznat kao komandant Remi, rođen je 1971. na Kosovu. Tokom rata 1998.-1999. bio je komandant regionalne zone Lap i član "Lapske grupe" OVK. Poslije rata, Rustem Mustafa je postao poslanik i potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK).

Uhapšen je u avgustu 2002. i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije Unmika.

Osuđen je 16. jula 2003. zajedno sa još trojicom pripadnika OVK za ubistvo petoro kosovskih Albanaca na 17 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova preinačio presudu 2005. godine i naložio novo suđenje 2013. godine, kada je osuđen na četiri godine zatvora.

NA teret mu se stavljalo i da je zajedno sa drugim pripadnicima OVK držao zarobljenike u nehumanim uslovima, uskraćujući im adekvatnu zdravstvenu negu, hranu, vodu. Zatočenici su podvrgavani stalnom premlaćivanju, mučenju i drugim pretnjama smrću od avgusta 1998. do juna 1999. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri