Ambasada Italije

Iz ambasade Italije na Kosovu naveli su da je odluka Vlade Kosova da proglasi „Civilnu odbranu“ i „Severnu brigadu“ terorističkim organizacijama doneta bez koordinacije sa vlastima u Rimu, prenosi Klan Kosova.

Time su sve zemlje članice Kvinte demantovale ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu, koji je izjavio da je odluka o proglašenju dvije organizacije za terorističke doneta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. Prethodno su SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Kancelarija EU u Prištini navele da nisu bili konsultovani u vezi sa ovom odlukom.

„Povodom odluke da se organizacije „Civilna odbrana“ i „Severna brigada“ proglase terorističkim organizacijama, naglašavamo da ona nije doneta u koordinaciji sa italijanskom vladom, koju kosovske vlasti nisu unapred obavjestile o ovoj namjeri", rečeno je u amabasadi Italije u Prištini za Klan Kosova.

Kako navode iz ove ambasade, koordinacija sa međunarodnim partnerima je više nego neophodna kako se situacija ne bi dodatno zaoštrila.

„Ponavljajući plan Evropske unije u tri tačke za deeskalaciju situacije u opštinama na sjeveru Kosova, podsećamo na potrebu za bliskom koordinacijom sa međunarodnim partnerima i za uzdržavanjem od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dodatno da eskaliraju situaciju“, kaže se u odgovoru ambasade.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova