Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku istakla je da zna u koliko je teškom položaju trenutno ambasador Kosova u SAD i koliko njegova kancelarija može biti "hladna" kada niko ne zakuca, ne poziva i kada je izložen samo zahtjevima, frustracijama i kritikama.

Na pitanje kakvi su sada odnosi State departmenta sa ambasadom Kosova u SAD, Çitaku je, za Gazeta Blic rekla da ne bi volela da je u koži ambasadora Ilira Dugollija.

"Ambasador Dugolli je profesionalac, on je karijerni diplomata, služio je Kosovu časno i odgovorno, ali u ovom slučaju mi je žao pozicije u kojoj se nalazi jer znam koliko ta kancelarija može biti hladna kada niko ne zakuca na vrata, kada se smanji broj poziva, kada svaki sastanak počinje zahtlevima i frustracijama, izrazima zabrinutosti i tako dalje. Ali ambasador ima vrlo malo u rukama, osleća se praznijim i napuštenijim od institucija zemlje. U stvarnosti, veoma je usamljen jer je ambasador prvi kontakt i on to vidi još jasnije i brutalnije jer se ponekad poruke prilikom saopštavanja razlikuju u nijansama, ali ne u suštini. Kod ambasadora nema filtera. Recimo predstavnik State departmenta ne koristi filtere, on kaže stvari jasno, brutalno, direktno takve kakve jesu. Na višem nivou, naravno, poruka je sofisticiranija i diplomatskija. Ali mogu da pretpostavim da ambasador prolazi kroz težak period ne svojom krivicom“, objasnila je Çitaku.

Çitaku, govoreći o krizi koja vlada na severu zemlje, rekla je da premijer Kurti nema drugog načina nego da prihvati međunarodne zahteve.

„Drugog puta neće biti, samo je pitanje vremena, ali kakva je šteta naneta Kosovu i da li je Kosovo danas jače ili je bilo jače prije dvije godine? Moramo odgovoriti na ovo pitanje", poručila je ona.

Ocjenila da je žalosno što je premijer Albin Kurti doveo odnose sa SAD u situaciju u kojoj su trenutno, čime je ugrožena evroatlantska budućnost Kosova, piše Gazeta Blic.

Ona je kritikovala ministra lokalne uprave Elberta Krasniqija, rekavši da je prevario predsjednike opština na sjeveru Kosova iz redova PDK.

Çitaku je rekla da će u ponedeljak biti održan sastanak Predsjedništva PDK, na kome će biti donete neke "veoma važne odluke" u vezi sa situacijom na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic