Razmatrali svaku riječ

Bivša ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj rekla da sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu nema istinskog dijaloga, dok su njegovi prethodnici, kako je istakla, vodili dijalog satima i to uvijek u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, prenosi TV 21.

Kako je navela kosovska strana dok je Hashim Thaçi kao bio predsjednik u Briselu je tokom sastanaka razmatrala svaku napisanu riječ.

"Bivši pregovarač u Briselu Edita Tahiri, premijer Isa Mustafa i predsjednik Hashim Thaçi znali su satima da razgovarju o jenoj riječi ili rečenici samo da ne bi došlo do propusta", naglasila je Ahmetaj.

Prema njenim riječima tadašnji pregovarački tim Kosova je svaki korak preduzimao u saradnji sa SAD i članicama EU.

"Sjetimo se dugih diskusija i detaljnih debata, dešavalo se da satima zajedno sa glavnim pregovaračem Tahiri, premijerom Mustafom, ali i predsjednikom Thaçijem pregovaramo o nekoj riječi ili rečenici o određenim pitanjima u cilju da nešto ne previdimo i ne pogrešimo. Sve je to urađeno u punoj harmoniji sa SAD i državama članicama koje su imale veliki broj pristalica u Evropskoj uniji", rekla je Ahmetaj.

Izvor: Kosovo online/RTV21