Sankcije EU

Član Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio je da je premijer Albin Kurti doveo Kosovo do sankcija Evropske unije, te istakao da bi njegovom ostavkom Kosovo povratilo povjerenje međunarodne zajednice, prenosi Reporteri.

Haradinaj je, govoreći o kaznenim mjerama EU Kosovu zbog izostanka poteza Kosovae za deeskalaciju na severu, istakao da je Kurti doveo Kosovo u nezavidan položaj, a da je onda osmislio plan za smanjenje tenzija koji je sličan prvobitnom prijedlogu EU.

"Riječ je o početnoj mjeri od oko 70 miliona eura, koja se odnosi na infrastrukturu i razne programe na Kosovu. U posljednjim trenucima uslijedio je potez premijera Albina Kurtija, gdje je izneo konkretan prijedlog. U tim trenucima daje ozbiljnu ponudu kako da se izvuče iz ove situacije. Prijedlozi su bliski onima EU", rekao je Haradinaj.

Izrazio je zabrinutost jer je EU, koja je bila saveznik Kosova, prinuđena da ga kazni sankcijama, a da prednost Srbiji.

"Ne treba kažnjavati građane zbog našeg premijera. Ovo je neuobičajeno, i to u trenutku kada smo očekivali da budemo dio EU i lojalni partneri. Nadam se da ovo neće potrajati i da će se rješenje naći što prije", rekao je Haradinaj.

On je podsjetio da je prvi zahtjev EU povlačenje Policije Kosova, zatim smjena gradonačelnika u opštinama na sjeveru i na kraju novi izbori.

Naveo je i da su građani bojkotovali institucije na sjeveru i tvrdi da "ako Kosovo ukloni policiju, onda ta oblast pada u ruke terorističkih organizacija".

Haradinaj je rekao da je Kurti već izgubio povjerenje međunarodne zajednice i da nema garancije da prolazak ove krize neće dovesti do novih, zbog čega je AAK u parlamentu zatražila ostavku premijera.

"Izgleda da je izgubljeno povjerenje SAD i EU prema Kurtiju. Vrlo mali broj lidera EU i SAD vjeruje Kurtiju. Kurti je svojom tvrdoglavošću učinio mnoge usluge Srbiji. Zbog krize koju je napravio, pozvali smo ga na ostavku, jer smatramo da bi Kurtijev odlazak mogao da vrati povjerenje međunarodne zajednice Kosovu", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri