Jednostrani potezi

State Department je pozvao Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok se radi na rješavanju trenutne krize.

Odluka Vlade Kosova o proglašavanju “Civilne zaštite” i “Sjeverne brigade” za terorističke organizacije nije donijeta u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima, navedeno je u odgovoru State Departmenta Glasu Amerike, prenosi Tanjug.

"Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da osiguraju stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rješavanju trenutne krize”, navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da SAD osuđuje, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

“Odgovorni za napade treba da budu procesuirani – poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost”, precizirano je u odgovoru State Departmenta.

Koordinacija s partnerima

Vlada Kosova u četvrtak je terorističkim organizacijama proglasila “Civilnu zaštitu” i “Sjevernu brigadu “, tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na sjeveru Kosova i da predstavljaju prijetnju ustavnom poretku i sigurnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je poslije sjednice kosovske vlade iznio tvrdnju da je Kosovo odluku da “Civilnu odbranu” i “Sjevernu brigadu” proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

“Mi kontinuirano koordiniramo sa svim našim saveznicima, ponekad se slažemo, a ponekad se ne slažemo. Bez sumnje smo koordinisani za ovaj korak”, rekao je Svecla i dodao da će vremenom sa strateškim partnerima podijeliti detalje tog procesa, prenijeli su kosovski mediji.