Najpošteniji i najstabilniji partner

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je zvanična Priština "najpošteniji i najstabilniji partner u regionu", iako je Evropska komisija predstavila niz mjera protiv Kosova zbog ignorisanja zahtjeva Evropske unije (EU) da deeskalira situaciju na sjeveru.

Kurti je na sjednici Vlade Kosova, održanoj 29. juna, rekao da je Kosovo u pojedinim slučajevima bilo kritično prema EU, ali "nikada cinično ili ogorčeno", dodajući da kosovske vlasti nisu "ljute ni nakon donošenja kaznenih mjera".

"Bez obzira na okolnosti, cijenimo podršku i pomoć Evropske unije tokom svih ovih godina i radujemo se upitniku za članstvo jer je Evropa naš kontinent. Evropska unija je naša sudbina", rekao je Kurti.

Zvaničnici EU su najavili da će tokom ove sedmice predstaviti mjere protiv Kosova, jer Priština nije preduzela korake oko smirivanja tenzija u opštinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Očekuje se da među kaznenim mjerama bude obustava rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prestanak finansiranja iz programa EU, te prekid političke saradnje.

Evropski zvaničnici su naveli da ove mjere "nisu lako preduzete", te da mogu da se uklone ako Kosovo preduzme korake ka deeskalaciji situacije.