Ministarka pravde

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu ocenila je da je Kosovo napravilo najveću grešku kada je potpisalo sporazum o normalizaciji odnosa u formi u kojoj danas postoji, a još veća kada je sporazum ratifikovan u Parlamentu Kosova prije deceniju i dodala da je potreban novi sporazum između Kosova i Srbije.

"Grešku koju su napravili kada su potpisali, udvostručili su kada su ga doneli u Skupštinu. Više od dvije trećine problema koje imamo u dijalogu sa Srbijom danas dolazi iz ovog glasanja prije tačno decenije", napisala je Haxhiu na Facebooku.

Ona dodaje da bi trebalo napraviti novi sporazum, koji je usmjeren na međusobno priznanje.

"Neka od imena koja su glasala za ZSO prije 10 godina kritikuju to danas, ali bilo bi dobro da kritičari daju prioritet pokajanju i izvinjenju".

Ona je podsjetila da je Parlament Kosova prije deceniju u parlamentu doneo "Prvi sporazum o principima regulisanju normalizacije odnosa Kosova i Srbije, koji su 19. aprila 2013. potpisali bivši premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić".

"Sporazum je predviđao samo normalizaciju u nazivu kao što je imao u svom centru i osnivannje Zajednica opština sa srpskom većinom. Prvih šest tačaka ovog sporazuma odnosilo se na Zajednicu koja je pomenuta ukupno 9 puta u 15  tačaka. U svom predstavljanju Skupštini ključna riječ je bila sporazum koji donosi integraciju - evroatlantske integracije, integracije u evropsku porodicu, ubrzanje procesa ukidanja viznog režima, kao i eliminacija i integracija srpskih paralelnih struktura u okviru Kosova", navela je Haxhiu.

Ona je dodala da je sporazum imao jednoetnički karakter, antiustavne elemente, kao i stvaranje trećeg nivoa vlasti.

Izvor: Kosovo Online