Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla kaže da je albanski premijer Edi Rama doprineo oslobađanju trojice kosovskih policajaca ali da se Kosovo ne sme time zadovoljiti već da bi trebalo dodatno povećati pritisak na Srbiju, prenosi Euronews Albanija.

Sveçla je rekao da evropski i regionalni faktori ne treba da se zadovoljavaju samo oslobađanjem policajaca već da dodatno pojačaju pritisak na Srbiju.

„Pritisak na Srbiju je bio veoma veliki. Blokirali smo granične prelaze za srpsku robu. Savezničke zemlje su se obavezale da će policajce pustiti što prije. Rama je bio taj koji je oštro reagovao i doprineo oslobađanju trojice policajaca. Smatram da zalaganje faktora, bilo regionalnog ili evropskog, ne bi trebalo da bude dovoljno. Biće neophodno pojačati pritisak na Srbiju, jer Srbija i dalje ostaje faktor nestabilnosti. Sinoć smo imali teroristički napad na zgradu opštine Sjeverna Mitrovica, koji je proizvela Srbija“, rekao je on.

Što se tiče prijedloga nacrta ZSO koji je albanski premijer Edi Rama predložio, Sveçla kaže da ga nije video i dodao da očekuju da će se Albanija oko ovog pitanja konsultovati sa Vladom Kosova.

Dodao je da je razočaran što je sastanak dvije vlade otkazan.

„Uloga Albanije u kosovskom društvu je izuzetna. Mi smo isti narod i Albanija ima ustavnu dužnost da brine o svojim sunarodnicima gdje god da se nalaze. Što se tiče te inicijative, jasno nam je da svaka inicijativa mora biti u dogovoru sa legitimnim predstavnicima na Kosovu. Očekujemo pomoć od Albanije, ali to mora da se uradi u dogovoru sa institucijama Kosova. Nisam video ovaj nacrt, angažovan sam oko aktuelne situacije koju je izazvala Srbija. Razočaran sam što nije došlo do sastanka vlada. Na sastanku bismo razgovarali o preliminarnim sporazumima koji su važni za obe zemlje. Trebalo bi razjasniti razloge zbog kojih je ovaj sporazum poništen, ali mislim da je bila greška što smo ga otkazali“, rekao je on.

Izvor: Euronews Albanija/Kosovoonline