Visoki nivo

Premijer Albanije Edi Rama se zalaže za organizovanje međunarodne konferencije na visokom nivu za pronalazak rješenja za krizu na Kosovu.

"Veoma se nadam da će ideja o konferenciji najvišeg nivoa dobiti podršku i dovesti lidere obe strane (Srbija i Kosovo) i njihove timove sa timovima Evropske unije i SAD, i ne dozvoliti im da izađu bez dogovora. U suprotnom, onda će se oni suočiti sa svim posledicama toga, što bi bilo veoma tužno za sve", izjavio je Edi Rama u Briselu nakon susreta sa evropskim šefom diplomatije Josepom Borrellom.

Evropski šef diplomatije Borrell je upozorio da se situacija dalje pogoršava i da Brisel gubi strpljenje.

"Situacija zahteva brze poteze, deeskalaciju i hitno traženje rešenja. Mogu vam reći da se zemlje članice (EU) slažu oko ove hitnosti i gube strpljenje pred situacijom koja se pogoršava i koja zahteva hitnu akciju", podvukao je Borrell.

Borrell je ponovio da stav država članica da Srbija i Kosovo moraju da deeskaliraju situaciju i da pronađu put napred na osnovu mape puta Evropske unije koju su dobili lideri na kriznom satanku koji je održan 22. juna u Briselu.

Evropska unija insistira od zvanične Prištine da povuče specijalne policijske jedinice iz opštinskih objekata na severu, da gradonačelnici napuste zgrade i rade iz alternativnih lokacija, te raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na severu Kosova. Od Srbije se traži da obezbedi da Srbi učestvuju na ovim izborima.

Edi Rama se u proteklom periodu aktivno bavi pokušajima da smiri tenzije na relaciji Beograd-Priština, koje su kulminirale krajem maja nakon što su novoimenovani gradonačelnici u četiri opštine na severu ušli u opštinske objekte.

Ovo pitanje je bilo među temama u toku razgovora koje je Rama obavio sa ključnim akterima evropskih institucija.

Gradonačelnici, kosovski Albanci, izabrani su nakon održanih lokalnih izbora koje je bojkotovala srpska strana.

Ove gradonačelnike osporava većinsko srpsko stanovništvo na severu i redovno se već nedeljama održavaju demonstracije u znak protesta.

Rama je pre novonastalih tenzija predao i njegovo viđenje statusa Zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza zvanične Prištine koja proizilazi iz dijaloga sa Beogradom.