Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Taulant Kryeziu istakao je da cilj liberalnih demokratija da sebi približe Srbiju i udalje je od Rusije, nanosi štetu Kosovu, prenosi Teve 1.

Kryeziu je naglasio da je cilj Kosova priznanje nezavisnosti od strane Srbije.

"Kosovo je konstruktivno. Imamo Ohridski sporazum iz februara, a zatim i Plan implementacije i tu su manje-više određene konture kako će se regulisati odnosi Kosova i Srbije, ostavljajući po strani de jure priznanje kako je predviđeno Poveljom Ujedinjenih nacija. Zahtjev Kosova je bio jasan, naš problem sa Srbijom će biti zatvoren kada Srbija prizna Kosovo de jure kako je predviđeno Poveljom Ujedinjenih nacija. Onda uzmite u obzir dinamiku razvoja događaja sa Ukrajinom i invaziju koju je Rusija tamo napravila. Naneo nam je štetu cilj liberalnih demokratija da Srbiju približe sebi, ne dozvoljavajući tako da bude pod uticajem Rusije. I to mora biti jasno rečeno", rekao je Kryeziu.

Dodao je da je predsjednik SAD Joe Biden bio jasan da se priznanjem nezavisnosti mora riješiti pitanje Kosova i Srbije.

"Čak je i predsjednik Biden bio nepokolebljiv da sporazum treba da se riješi priznanjem, kao i Scholz. Postoji rezolucija Evropskog parlamenta koja govori o pravno obavezujućem sporazumu koji sadrži priznanje. I sada je postignut dogovor o Osnovnom sporazumu koji govori o normalizaciji, koji je bio kopija Osnovnog sporazuma između dvije Njemačke iz 1972. godine", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Teve1