Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj rekao je da su mere koje su do sada preduzete i one na koje upozoravaju Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) protiv Kosova ozbiljne, prenosi Koha.

On je naglasio da su takve mjere ozbiljne, jer nikada nisu preduzete ni protiv jedne zemlje.

"Iznenađujuće je da mnogi u Briselu, uprkos razočarenju kosovskim vlastima zbog nečinjenja, smatraju da mjere nisu izbalansirane, jer veliki broj tamošnjih diplomata smatra da čak i ako Kosovo ima odgovornost, da ni Srbija ne može biti potpuno oslobođena odgovornosti, a prema Srbiji nema mjera", rekao je Palokaj.

On je naveo da su mjere koje preduzimaju SAD još ozbiljnije.

"Za državu koja ima vojsku zahvaljujući bilateralnoj saradnji sa SAD, Njemačkom, Hrvatskom, Albanijom, Turskom, a ne više NATO-om, ovo su zaista ozbiljne mjere, a one koje mogu uslijediti u budućnosti su još ozbiljnije", ocjenjuje Palokaj.

On je govorio i o upozorenjima na mjere koje je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell izrekao nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU.

"Sa tog sastanka je stigao nalog iz država članica, pozivaju obe strane da smanje tenzije, a u praktičnom smislu odmah zahtjevaju raspisivanje izbora i bezuslovno učešće Srba na tim izborima", izjavio je Palokaj.

Objašnjava zašto se mjere ne zovu sankcije, naglašavajući da je riječ o kaznenim mjerama i da se i mjere preduzete protiv Rusije nazivaju isto mjerama.

"Borrell je rekao da je dobio podršku država članica za mjere koje će biti spremne da se preduzmu u slučaju da ne bude hitnih akcija za smanjenje tenzija. Iako su ga nekoliko puta pitali kakve će biti sankcije, po običaju je rekao da ne koristi termin sankcije, ali se termin sankcija ne koristi ni za Rusiju, koristi se mjera, ali znamo da su te mjere kaznene, znam i da je nekoliko sastanaka radnih grupa Kosova i Evropske komisije za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već prekinuto", rekao je Palokaj.

On je istakao da je Borrell upozorio i na druge mjere, uključujući političke i finansijske mjere.

"Borrell je rekao da su mjere privremene i da su i reverzibilne, pa ako se održe izbori i Srbi učestvuju na izborima, onda možda mjere neće biti sprovedene, a ako se ne preduzmu očekivani koraci onda će biti i drugih mjera", navodi Palokaj.

Govorio je i o oslobađanju trojice kosovskih policajaca koje su srpske snage kidnapovale, a koji su pušteni.

Prema njegovim riječima, puštanje policajaca, u Briselu žele da vide kao korak za poboljšanje situacije.

Ocjenio je da je njihovo oslobađanje bila "taktika Srbije i to je učinjeno neposredno prije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore