U noćnim satima

Mađarska je blokirala 50 milijardi eura pomoći Evropske unije za Ukrajinu, i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

- Sažetak noćne smjene: veto na dodatni novac Ukrajini - rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora kasno sinoć u Briselu.

Čelnici EU-a rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sljedeće godine. Ukrajina kritično ovisi o finansiranju EU-a i SAD-a dok se nastavlja boriti protiv okupacijskih ruskih snaga. Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su čelnici EU-a odlučili otvoriti pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom i dodijeliti status kandidata Gruziji.

Mađarska - koja održava bliske veze s Rusijom - dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez. Orban je na trenutak napustio pregovaračku sobu, što su dužnosnici opisali kao "unaprijed dogovoreno" i "konstruktivno", dok je ostalih 26 čelnika nastavilo s glasanjem.

Glasnogovornik Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, rekao je da je dogovor postignut jednoglasno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku EU-a o pregovorima o članstvu kao "pobjedu".

Komentirajući Orbanovo protivljenje finansijskoj pomoći Ukrajini, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je:

- Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko sedmica.

- Dogovorili smo se s 26 zemalja - dodao je.

- Viktor Orban to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine. Mislimo na kraj januara.

Na brifingu za novinare u ranim jutarnjim satima u petak Michel je potvrdio da su se svi čelnici EU-a osim jednog složili oko paketa pomoći i širih prijedloga proračuna za blok - iako se Švedska još mora konsultirati sa svojim parlamentom.

- Vratit ćemo se na ovo pitanje početkom sljedeće godine i pokušat ćemo postići jednoglasnost - rekao je.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak finansijske podrške Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog budžeta EU-a. Evropska unija radi sa sedmogodišnjim budžetskim sistemima, a trenutno razdoblje zajedničkog budžeta je do 2027. godine.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. finansijsku podršku od 50 milijardi eura, od čega bi 33 milijarde eura bile izdane kao zajmovi, a 17 miliona eura kao bespovratna sredstva.

Index.hr