Rizičan put Kurtija

Novinar Vehbi Kajtazi kaže da problem na sjeveru nije vladavina prava, već politika, i da se može riješiti samo za pregovaračkim stolom, jer Kosovo u tom dijelu "ima suverenitet samo onoliko koliko NATO želi", piše Gazeta blic.

Kajtazi upozorava na stravičan scenario u slučaju da Vlada Kosova ne posluša zahtjeve SAD i Evropske unije, i dodaje da je čudno kako je premijer Albin Kurti doveo Kosovo do ove tačke.

On dodaje da je Kosovo došlo u situaciju da Kfor vraća ministre iz Vlade Kosova iz opština na sjeveru.

„Put kojim Kurti ide je rizičan i može sjever sa pretvori u punu međunarodnu kontrolu, a ako se to desi onda nema više države. Ako Kfor ne dozvoli specijalnim jedinicama da idu na jsever, čemu ovo stanje. Da li kontrolišemo cijelu teritoriju, da li upravljamo čitavom teritorijom? Došli smo u situaciju sukoba sa državom koja nam garantuje naše političko blagostanje i sigurnost zbog četiri predsjednika koji ne postoje. Neko ko je dobio tri odsto glasova ne može biti predsjednik. Srpsko odbacivanje je političko i na njega ne možete odgovoriti nasiljem, jer kada nemate kontrolu ne možete vladati", rekao je Kajtazi.

Kako je naveo, kosovske institucije ne mogu da upravljaju Srbima na sjeveru, ma šta god da učine.

"Možemo da odvedemo svu policiju Kosova na sjever, možemo čak i vojsku da pošaljemo, ali ne možemo da upravljamo Srbima, ne možemo da namećemo predsjednika. Došli smo u situaciju da ne možemo da nastavimo dalje, a ni da se povučemo. To su Kurtijeve greške, koji je trenutno preuzeo kontrolu nad objektima opština. Trebalo je da ih preda američkom Kforu do sljedećih izbora. Na taj način bi posao bio olakšan, i ne bismo došli do ovu krizu u kojoj se suočavamo sa sankcijama”, dodao je Kajtazi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic