Statistika

Prema izvještajima, u periodu od 2008. do 2022. godine na Kosovu je oko 130.000 učenika manje, što predstavlja pad za više od 30 odsto, prenosi Ekonomija onlajn.

Takva situacija, prema riječima stručnjaka za obrazovanje, zabrinjava, ali još veći alarm je, kako navode, nedostatak reakcije institucija.

Kažu da ukoliko se ne preduzmu neke mjere, preti zatvaranje škola.

Direktor Instituta "Edgard" Rinor Qehaja rekao je da ovakvo demokratsko opadanje nije iznenađujuće, ali prema njegovim riječima, nedostatak institucionalnih odgovora na prilagođavanje održivih politika protiv tog pada je iznenađujući.

"Statistike i ovakav demografski pad nisu mnogo iznenađujući, to su grube statističke projekcije koje je predstavila Agencija za statistiku Kosova, ono što iznenađuje je nedostatak odgovora institucija na prilagođavanje održivih politika protiv ovog demografskog pada broja đaka", rekao je on.

Qehaja je dodao da će smanjenje broja učenika imati direktan uticaj na strukturu organizacije obrazovanja.

On je pozvao nadležne institucije da se napravi realna analiza demografske situacije.

Jedan broj škola u ruralnim područjima, kaže, nesumnjivo je potrebno restrukturirati u svrhe predškolskog obrazovanja.

"Neophodno je da preusmjeravanje i restrukturiranje škola budu prisutni u budućnosti na nivou Kosova zbog ovog demografskog pada i ulaganja u otvaranje škola za izborne beneficije bez ikakve prave analize demografskih projekcija" rekao je on.

Stučnjak za pitanje obazovanja Argjend Osmani ocjenio je da tako veliki gubitak broja učenika ima posljedice i da je Kosovo ugroženo.

"Mala zemlja kao što je Kosovo sa relativno malim brojem stanovništva sa tolikim gubitakom đaka imaće posljedice po budućnost. Rizik je da će se ovaj trend emigracije nastaviti i da će porodice i uopšte stanovništvo Kosova nastaviti da emigriraju u razvijene zemlje u značajnom obimu. Ali nastaviće se i smanjenje nataliteta, što je jedan od razloga smanjenja ukupnog broja učenika", smatra on.

Prema njegovim riječima, postoji rizik da će se škole zatvarati ako nadležne institucije ne preduzmu potrebne korake.

"Nema sumnje da smo u opasnosti, zatvaranje škola je prilično rasprostranjena pojava u mnogim uglavnom seoskim naseljima, mnoge škole su već zatvorene, ali će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti. Mislim da će biti jako teško, jer vidimo da je postojala velika nada da će biti promjena, sa promjenom vlasti, da će se boriti protiv korupcije, a primjetno je među stanovništvom da je razočarenje veliko, jer su se problemi gomilali veoma dugo. Stanovništvo je izgubilo nadu i po svaku cijenu želi da emigrira", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online