Arizona

Odvažni otac Ira Latham iz američke države Arizona skinuo se tokom sastanka školskog odbora u želji da iskaže šta misli o promjeni politike oblačenja.

Govoreći za lokalne vijesti AZ Family, Latham je insistirao da bi nova politika odijevanja bila previše "labava" i rezultirala time da djeca jednostavno nose manje odjeće nego što je ranije bilo dozvoljeno.

Bivša politika nije ažurirana više od dvije decenije i nije dozvoljavala učenicima da otkriju svoje grudi ili stomak. U novoj politici studentima će biti zabranjeno samo izlaganje donjeg rublja.

Latham, koji ima četvero djece u školskom distriktu Higley Unified u Gilbertu, izveo je svoj performans krajem septembra tokom sastanka školskog odbora, prenosi Unilad.

Noseći majicu i bermude, nadao se da će ono što je uslijedilo pokolebati šokirane članove odbora.

- Prema predloženoj politici, ovo bi bilo prikladno u učionici - rekao je Latham prije nego što se skinuo i otkrio šta je nosio ispod svoje odjeće.

- Kao otac, zabrinut za svoju djecu, kao i za svu djecu u okrugu, želio sam da iznesem jasan argument - prokomentirao je.

Dodao je da je škola prije imala neke smjernice, a sada ih nema osim poruke "djeco, samo pokrijte donji veš".

Činilo se da je Lathamov protest ipak ostao usamljen, jer je odbor glasao tri prema dva u korist ažurirane politike.

Predsjednica upravnog odbora Tiffany Shultz rekla je da Lathamov štos nije imao utjecaja na nju ili sastanak.

- Kao odbor smo glasali da na kraju dopustimo roditeljima i porodicama da odluče šta je prikladno za njih. To je izbor roditelja i porodice i sve dok to ne ometa školski dan, ne bi bilo problema. Želimo da nastavnici predaju i da ne moraju gubiti vrijeme na mjerenje košulje djevojčice ili da se djevojčica osjeća nelagodno - dodala je.

Anna Van Hoek, članica odbora koja je glasala protiv novog kodeksa, rekla je da je zabrinuta zbog te odluke.

- Činjenica da imamo odrasle koji se zalažu za to da djeca imaju manje odjeće za mene je apsurdna. Obrazovanje je ono na šta se trebamo koncentrirati i mislim da to ovoj djeci čini medvjeđu uslugu time što im omogućava da nose šta god žele u školu - kazala je.

Unilad