Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, rekao je da još nema dogovora o rješenju situacije na sjeveru, uprkos svim sastancima održanim u Briselu u četvrtak, dodajući da je dogovor o izborima u četiri opštine na sjeveru na političko pitanje.

Zahtjeve predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Konjfuca, je ocjenio kao neprihvatljive za Kosovo.

„Ako idemo na nove izbore, ići ćemo po ustavnim procedurama, a ne po antidemokratskim, jer Kosovo o izlasku na nove izbore ima svoju pravnu, demokratsku i građansku opciju“, objasnio je Konjufca.

Konjufca: Srbija pokušava da stvori teritorijalnu autonomiju

Konjufca je optužio Srbiju da dosadašnjim postupcima pokušava da stvori teritorijalnu autonomiju, od kako je rekao, povlačenja sa funkcija državnih institucija Kosova do ispoljavanja nasilja nad Policijom Kosova i Kforom.

On je dodao da je upravo to razlog zašto su institucije na sjeveru Kosova djelovale na osnovu zakonitosti i ustavnosti, kao jedinog ispravnog puta.

Međutim, on je ukazao na razliku između kriminalnih grupa koje dobijaju naređenja iz Srbije da destabilizuju sjever i srpskog naroda koji tamo živi, dodajući da tu razliku pravi Vlada Kosova.

Otete policajce treba odmah i bezuslovno pustiti

Povodom slučaja trojice pripadnika Policije Kosova predsjednik Skupštine Glauk Konjufca rekao je da njihovo oslobađanje treba da bude odmah i bezuslovno.

„Najmanje tri zemlje su bile jasne, američki State department, zvanični Berlin i zvanični London u vezi sa kidnapovanjem kosovskih policajaca, koji su zarobljeni na teritoriji Kosova, da moraju biti vraćeni bezuslovno“, dodajući da Srbija ne poštuje ove pozive međunarodne zajednice, želeći da stvori veću polugu uslovljavanja prema Kosovu.

S tim u vezi, predsjednik parlamenta Konjufca je rekao da to nije predmet cenkanja, već da to treba da se uradi na zahtjev SAD, Velike Britanije i Njemačke.

Odbijanje Krasniqija i Abdixhikua da se sastanu sa predsjednicom Osmani, pogrešan pristup

Poziv predsjednice Osmani opozicionim partijama, koji su odbili predsjednik Demokratske partije Memli Krasniqi i Demokratkog saveza Kosova Lumir Abdixhiku, predsjednik Skupštine Konjufca, rekao je da je njihov pristup pogrešan.

„Ne možete joj prigovoriti da ne igra svoju ulogu i istovremeno potkopavati njen plemeniti napor da pomogne zemlji, da okupi političke snage da dobiju njihovo mišljenje o tome kako dalje“, izjavio je Konjufca.

Za pad Kurtijeve vlade nephodna Srpska lista

Povodom prijedloga Alijanse za budućnost Kosova za izglasavanje nepovjerenja vladi, Konjufca je rekao da Kosovo ima svoje demokratske i državne procedure, ističući, kako je rekao, sramotu opozicije.

„Da bi se srušila Kurtijeva vlada, neophodan je dolazak Srpske liste i to je razlog što opozicija ne vidi perspektivu ovog prijedloga“, izjavio je Konjufca.