Član Predsjedništva LDK

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti izjavio je za Teve1 da nema ništa loše u tome što premijer Albin Kurti insistira na proširenju suvereniteta na sjever, ali je ukazao da Kurti zapravo radi suprotno od onoga što kaže.

"Nema ništa loše u insistiranju, ali nije u redu kada ste tvrdoglavi i radite suprotno od onoga što kažete. Na dijelu se dešava suprotno onome što on govori. Niko nam ne osporava pravo da proširimo suverenitet na sjeveru. Da je ovaj posao bio tako lak, bio bi u potpunosti urađen i ranije. Istina je da tamo, posebno u posljednjih godinu dana, imamo manje vladavine prava", ocjenio je Hamiti.
 
Naveo je da na sjeveru ne funkcionišu institucije i da nema dovoljno vladavine prava i suvereniteta.

"Na prvi pogled imamo policiju, ali kada nema pravosudnog sistema i funkcionisanja institucionalnih mehanizama, sigurno imamo manje vladavine prava i manje suvereniteta, jer je Srbija uspjela da uđe i kidnapuje naše policajce", rekao je Hamiti.

Smatra da Kurti treba da sjedne i razgovara sa saveznicima o tome.

"Sve dok se ova vlada ne prizove pameti i ne razgovara o tome kako dalje, imaćemo problem. Niko od partnera nije rekao da Kosovo ne treba da proširi suverenit. Ali to mora da se postigne u koordinaciji sa bezbjednosnim agencijama i, naravno, sa Kforom“, rekao je Hamiti.

Naveo je i da će se ubuduće napretkom smatrati kada SAD budu ukinule sankcije Kosovu.

"Oni mogu da izdrže, problem je naš. Bez ovakve podrške Kosovo stagnira i ide unazad. To je šteta za koju će trebati vremena da je popravimo. Nadam se da će uskoro mere biti uklonjene, jer je ovo prvi put u 30 godina da je Kosovo sankcionisano", rekao je Hamiti.

On je dodao da je ovo drugi put da je Kosovo pod sankcijama zbog Kurtija, podsjećajući da je 50 miliona dolara iz fondova bilo zamrznto, kada je Kurti, u mandatu njegove prve vlade, odbio da ukloni mjere reciprociteta.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info