Premijer

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je, povodom izjava američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da postoji potencijal za "regionalni sukob", da ga treba pitati na koga je još mislio osim Kosova i Srbije, kada je dao tu izjavu, prenosi Koha.

"Znam mnogo stvari, ali ne toliko. Morali biste da pitate emisara Escobara kada je govorio o regionalnom sukobu, osim Kosova i Srbije, na koje zemlje je mislio. Ne vjerujem da je mislio na Crnu Goru ili Sjevernu Makedoniju takođe. Premijer Rama je pretio Beogradu, možda. Ali o tome biste morali da pitate emisara Escobara", rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je dodao da nijedan diplomata ne bi trebalo da ima nedoumice oko toga koga će podržati povodom situacije na sjeveru Kosova.

"Na sjeveru Kosova imamo Kfor, Eulex i prije svega Policiju Kosova koja sprovodi red i zakon, a tu imamo i nelegalne strukture Srbije. To je sukob između demokratske republike i nelegalnih struktura autokratske države", rekao je Kurti.

Dodao je da Policija Kosova dobro obavlja svoj posao.

"Mnogi policajci ne bi bili ni blizu efikasni kao naša policija. Nasilje bandi je izraz panike. Oni su vjerovali da Kosovo nikada neće imati policiju koja se bavi njima, koja ih je već uhapsila i drži ih u zatvoru. Ovo nasilno ponašanje dolazi od panike. Nemam informaciju da će nam vladavina prava na sjeveru Kosova doneti regionalni sukob", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore