Zabrinutost

Bivši generalni inspektor Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani smatra da međunarodni faktor s pravom smatra Kosovo odgovornom stranom za tenzije na sjeveru, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, kosovske institucije su morale da dostave dokaze međunarodnoj zajednici za postupke koje preduzimaju na sjeveru.

Ramadani je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka koordinacije sa međunarodnim faktorom, podsjećajući na izjave sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je okrivio Kosovo za nepromišljene akcije na sjeveru.

Kako je naveo, takvim postupcima kosovske vlasti rizikuju da međunarodna zajednica preuzme kontrolu nad sjeverom.

"U diplomatskom zamrzavanju i potpunom zatvaranju, ostaje rizik da će se Kosovo i dalje smatrati odgovornom stranom za tenzije. Na osnovu realne mogućnosti da se vrati sprovođenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, postojati rizik da sjever Kosova bude stavljen u međunarodnu upravu", rekao je Ramadani.

On je dodao da je neophodno da Kosovo uskladi politiku sa međunarodnom zajednicom, kako sjever ne bi dovelo u "zamrnuto stanje".

„Ako se rukovodstvo kosovskih institucija ne vrati zajedničkim strateškim odlukama i reakcijama sa međunarodnim faktorom, postoji ozbiljan rizik da se sjever dovede u zamrznuto stanje po formuli “zamrznuti sjever, odmrznuti ostalo", rekao je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online