Mora se odazvati pozivu EU

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi smatra da premijer Albin Kurti mora pozitivno da odgovori na poziv EU za sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer kako dodaje, u suprotnom će EU misliti da se dvojica lidera "igraju sa njima", prenosi Gazeta Blic.

"Kurti mora pozitivno da odgovori na zahtjev EU za bilo kakav sastanak u cilju deeskalacije situacije, inače EU s pravom misli da Kurti i Vučić sa njima igraju stoni tenis", kaže Arifi.

Naglašava da će oteti kosovski policajci biti pušteni zbog pritiska EU i SAD.

"Oteti policajci biće pušteni ne zbog Kurtijevih stavova, već zbog pritiska EU i SAD", ističe.

Prema njegovim riječima, za Kosovo bi bilo katastrofalno da dođe do eskalacije situacije i da se krivica svali na Kosovo jer, dodaje, ono mora da nauči da međunarodna pravda nije ono što Kurti misli.

"Bilo bi katastrofalno za Kosovo da dođe do eskalacije, gdje bi Kosovo preuzelo krivicu za ovo. Kosovo mora da nauči da međunarodna pravda nije ono što Kurti misli da jeste. Kosovo treba da razmisli da li je spremno da plati za stvar Kurtijeve 'pravde'", ispričao je Arifi.

Politički analitičar Halil Matoshi smatra da će sastanak biti održan te da se privodi kraju "taktika Kurtija i Vučića ko je jači".

"Vjerujem da će sastanak to učiniti i da se Vučićeva taktika i poređenje sa Kurtijem, u destruktivnom nadmetanju ko je jači, privodi kraju", kaže.

Prema riječima Matoshija, mjere su počele da se pooštravaju.

Nada se da će Kurti sprečiti pooštravanje mjera obnavljajući saradnju sa Amerikom.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic