Policija Kosova saopćila je da je rano jutros uhapsila osumnjičenog za napad na novinarske ekipe lokalnih medija, koji su izvještavali na albanskom jeziku, u Leposaviću 16. juna.

Ovo je treća osoba koja je uhapšena zbog napada na novinare, nakon što su tenzije porasle 26. maja. Ured za Kosovo pri Vladi Srbije opisao je hapšenje kao “nastavak torture premijera Kosova Albina Kurtija”, optuživši premijera Kurtija da koristi “sva sredstva kako bi izazvao sukob”. U Leposaviću danas ponovno protesti zbog novih hapšenja.

Predstavnici međunarodne zajednice pozivaju na smirivanje napetosti, a izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak putuje u Washington na razgovore o situaciji na sjeveru, navodeći da je o tome već obavijestio ambasadore NATO-a i EU.

Hoće li i kako doći do smirivanja tenzija na Sjeveru Kosova ili je moguća daljnja eskalacija sukoba ekipa Al Jazeera razgovarala je s Tatjanom Lazarević, novinarkom i urednicom portala Kossev iz Sjeverne Mitrovice, Sandom Rašković Ivić, zastupnicom Narodne stranke u Skupštini Srbije, Lutfijem Hazirijem, potpredsjednikom Demokratskog saveza Kosova, koji je predvodio tim Kosova u pregovorima o političkom statusu Kosova sa Srbijom u Beču 2006.