Smirivanje situacije

Bivši ambasador Kosova pri EU i NATO Bernard Nikaj rekao je da je, kada je riječ o odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, teško predvideti kakve će odluke donositi premijer Albin Kurti, ali smatra da on treba da se odazove svakom pozivu na sastanak, prenosi Euronews Albania.

„Teško je racionalizovati gospodina Kurtija u njegovim postupcima, jer ako bismo to racionalizovali, ne vjerujem da bismo mogli da predvidimo da će doći u ovakvu poziciju u odnosima sa međunarodnom zajednicom, prije svih sa EU i SAD. Kosovo ima dugu istoriju koordinacije sa ovim međunarodnim saveznicima koji su bili ključni  u proglašenju nezavisnosti, pa je nejasno šta će Kurti učiniti“, izjavio je Nikaj.

Povodom kidnapovanja tri kosovska specijalca, od strane srpske policije, Nikaj smatra da bi za smirivanje situacije oni trebalo da budu pušteni.

Visoki predstavnik EU Josep Borell pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na krizni sastanak u Brisel, ali datuma tog susreta još nema jer strane nisu potvrdile učešće.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania