Kampanja

Dolaskom Samoopredjeljenja (VV) na vlast, očekivalo se da će odnosi Kosova sa Albanijom napredovati. Budući da je lider ove stranke Albin Kurti čitavu svoju političku karijeru podigao pozivanjem na nacionalno jedinstvo, bilo je razumljivo da će tokom ovog mandata doći do veće saradnje između dvije vlade i da će sve barijere biti uklonjene.

Nakon dvije godine Kurtijeve vlade, ova očekivanja su izblijedjela. Odnosi između dvije vlade su na najnižem nivou. Naime, prošle sedmice je prvi put otkazan zajednički sastanak dvije vlade.

Prijedlog nacrta statuta Asocijacije Edija Rame i otkazivanje zajedničkog sastanka naveli su mnoge aktiviste VV da se izjasne protiv Albanije.

To je dovelo do pokretanja kampanje od strane aktivista na društvenim mrežama, pozivajući Kosovare da ove godine ne ljetuju na albanskoj obali, piše portal Demokracia.com.

Lider Crveno-crnog saveza Kreshnik Spahiu reagovao je na ovu kampanju.

On je ocjenio da se dolaskom Albina Kurtija na vlast Kosovo i Albanija samo udaljavaju.

"Dva standarda Albina Kurtija natjerala su Kosovo da se svakim danom udaljava od Albanije, od dana kada je ovaj čovjek izabran za premijera. Nikada ranije na Kosovu nije bilo toliko antialbanskog duha kao u dvije godine Albina Kurtija. Jedno pismo Edija Rame o nacrtu krize na Kosovu bilo je dovoljno i kampanja protiv Albanije je izbila na scenu", napisao je on.

Poslanik PDK Xhavit Haliti dijeli isto mišljenje.

Komentarišući djelovanje Kurtijeve vlade prema Albaniji, podsjetio je premijera na uzroke nacionalnog ujedinjenja.

On je u emisiji "Prime Time" na Kanalu 10 ocijenio da je premijer uklonio Kosovo iz Albanije.

"Kurti je preuzeo vlast za nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije, a sada nas je upropastio i sa Albanijom", rekao je Haliti.

Zahlađenje odnosa dvojice premijera praćeno je oštrim reakcijama aktivista VV prema premijeru Albanije Ediju Rami.

Aktivisti VV iz Albanije, Elviz Hoxha i Hysamedin Feraj, koji su poznati i kao savjetnici premijera Kurtija, bili su oštriji prema kritikama.

Oni su kritikovali Ramu što je predložio nacrt statuta Asocijacije i što je otkazao zajednički sastanak, koji je planiran da se održi ove sedmice u Đakovici.

Nakon ove kritike uslijedila je kampanja na društvenim mrežama u kojoj se poziva na bojkot albanske obale.

Ovoj kampanji se pridružila i članica Odbora Radio-televizije Kosova (RTK) Albulena Mehmeti, koja je na ovu funkciju izabrana glasovima poslanika VV.

Na svom "Facebook" profilu napisala je da bi Kosovari ove godine trebalo da se osveste i napuste albansku obalu.

Ova kampanja pristalica vladajuće stranke naišla je na oštre kritike opozicije, medija i civilnog društva.