Narušavanje demokratske prirode

Službenik za medije i komunikacije u ambasadi Njemačke na Kosovu Christian Bother izjavio je da bojkot glasanja za smjenu gradonačelnika na sjeveru 21. aprila nije u interesu građana, prenosi Koha.

„Ako bi građani u sjevernim opštinama slijedili poziv na bojkot, to bi narušilo demokratsku prirodu procesa i produžilo trenutnu situaciju u kojoj aktuelni gradonačelnici ne predstavljaju ogromnu većinu biračkog tijela. To ne može biti u interesu lokalnih građana“, rekao je Bother.

On je objasnio da građani sa sjevera 21. aprila ne glasaju za stranku ili pojedinca već iskazuju volju da li žele ili ne žele drugog gradonačelnika u svojoj opštini.

„Ovdje se ne radi o glasanju za stranku ili osobu, već da iskažu svoju volju da li hoće ili ne drugog gradonačelnika. Takođe nastavljamo da pozivamo sve političke aktere da podstaknu građane da glasaju. Mogućnost glasanja i ostvarivanje svojih prava je suština demokratije. Njemačka i druge zemlje su u potpunosti podržale zahtjeve za stvaranjem procedure za razrešenje gradonačelnika. Ali sada je na građanima da koriste postojeću proceduru“, naglasio je Bother.

Srpski predstavnici u opštinskim izbornim komisijama na sjeveru podneli su u ponedjeljak ostavke na te dužnosti, a Srpska lista je pozvala građane da ne učestvuju u glasanju za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru.

Predsjednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je 7. aprila na konferenciji za medije da je stav te političke partije da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smjeni četvorice, kako je istakao, nelegitimnih gradonačelnika na sjeveru Kosova, jer je Albin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspije.

Naveo je i da nije video nijedan referendum na koji se izlazi „uz prisustvo kamera“.

Elek je istakao da su Srpska lista i Srbi bili konstruktivni, u želji da učestvuju u procesu referenduma kako bi bili smjenjeni gradonačelnici koji nemaju legitimitet, što su dokazali tokom potpisivanja peticija, i pored toga što je i tada "Kurti sprovodio jednostrane elskalatorne poteze na sjeveru Kosova".

Podsjetio je da su gradonačelnci izabrani 23. aprila prošle godine, na izborima na kojima je ukupno glasalo 1. 567 birača, od čega 13 Srba, što je svega 3,47 odsto upisanih birača.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore