Kosovo tamo nema suverenitet

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa ocjenio je u intervjuu za Klan Kosova da, kako se stvari odvijaju na sjeveru, može doći do uspostavljanja međunarodnog nadzora, jer Kosovo tamo nema suverenitet, zato što je Rezolucija 1244 aktivirana u nekom obliku.

"Nikakva nit suvereniteta nije uspostavljena, nego je suverenitet narušen i narušava se i dalje. Kako stvari idu, postoji strah da će na sjeveru doći do međunarodnog nadzora i da će se potpuno ugasiti suverenitet. Tamo je sada, u nekom obliku, aktivirana rezolucija Ujedinjenih nacija 1244. Tu su snage NATO-a koje obavljaju svoju funkciju, a tu su i policija koja je zarobljena, ili ih je Vlada Kosova zarobila u opštinskim objektima, neki su unutra, a neki napolju”, rekao je Mustafa.

On je, govoreći o četvorici predsjednika opština na sjeveru, rekao da nisu u mogućnosti da preduzmu bilo šta.

"Sada, ako se poziva na suverenitet, pitao bih Kurtija i ostale, kakav suverenitet imamo na sjeveru? Ko vlada na sjeveru, kakva je uloga ovih opština na sjeveru? Jedan je zaglavio 17 dana, a ne radi ništa, jer ne može. Drugi ne idu u svoje opštine, jer ne vide mogućnosti da rade čak ni u Zvečanu i Zubinom Potoku. Čak ni ovaj koji je u Sjevernoj Mitrovici, ne živi u Sjevernoj Mitrovici gdje je službena zgrada opštine, već to radi na mjestu gdje nema opasnosti da obavlja svoju dužnost“, napomenuo je Mustafa.

On smatra da su saveznici Kosova kasno reagovali na hapšenje trojice policajaca, jer su nezadovoljni vladom Kosova i dodao kako bi odgovornost za njihovu sudbinu trebalo da preuzme vlada, jer, kako je rekao, oni tamo nisu išli privatno.

Mustafa je rekao da je vlada poslala te ljude na sjever i da ako tamo pošalje policiju, onda i tim policajcima mora da se da obezbjeđenje, tako da se ni u kom slučaju ne desi da neko uđe na teritoriju Kosova iz Srbije i kidnapuje tri policajca i odvede ih na sudski postupak.

"To je veoma ozbiljna situacija, to je situacija u kojoj smo poniženi kao država zbog nezrelih postupaka, jer su to potpuno nezreli postupci", izjavio je Mustafa.

Bivši premijer Kosova rekao je da pojam "samoupravljanje" znači više od udruživanja.

"Samoupravljanje je više od Udruženja, to je Udruženje plus. Ni u jednom sporazumu, bilo iz 2013. ili iz 2015. godine, nismo imali koncept samoupravljanja, već samo udruživanja kao koordinacije između srpskih opština, ali ne i da one imaju pravo na samoupravu, jer je teško pokazati šta pripada njima. Ali se podrazumeva da oni tada imaju pravo da sami donose odluke, a da se uopšte ne pitaju za nauku, obrazovanje i ostalo“, rekao je Mustafa.

On je naglasio da je u Ohridskom i Briselskom sporazumu kosovska strana nastojala da formalno izbjegne termin Zajednica srpskih opština.

„Sama činjenica da je tačka 7, koja govori o samoupravljanju srpske zajednice na Kosovu, uvrštena u Ohridski i Briselski sporazum, govori da po svaku cijenu žele da pobjegnu, ako ne suštinski, onda formalno od tog termina Zajednice srpskih opština, odnosno Zajednice, i sada sam čuo da Srbi na sjeveru traže da se počne sa primjenom tačke 7 sporazuma“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova