Izvori Albanian post-a

Odluka o blokadi srpske robe od strane Vlade Kosova, koju su objavili pojedini mediji na Kosovu, nikada nije postala pravosnažna.

Vlada je prećutno odlučila da se povuče i nije to zabilježila kao odluku.

Izvori Albanian Post-a iz Vladr Kosova rekli su da je odluka saopštena usmeno, nakon vijesti da su srpske snage kidnapovale tri policajca na teritoriji Kosova, ali kada je došlo vrijeme da odluka bude napisana, snimljena, objavljena na zvaničnom sajtu vlade i da se dostavi Ministarstvu industrije, preduzeća i trgovine – nije se sa tim nastavilo.

„Vjerovatno je bilo miješanja spolja, jer smo bili spremni i očekivali da odluku dostavimo Ministarstvu, ali to nije učinjeno“, rekao je ovaj izvor za Albanian Post.

Da nešto nije u redu shvatili su na današnjoj konferenciji g premijera Albina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova, Xhelala Sveçle.

Odbili su da se direktno pozabave ovim pitanjem i uopšte nisu ni govorili o odluci.

Kurti je samo rekao da su „naše institucije reda i bezbjednosti podigle stepen pripravnosti“ i dodao da su „iz bezbjednosnih razloga pooštrene granične kontrole sa Srbijom kao hitan i neophodan korak“.

On uopšte nije pomenuo nikakvu odluku o blokadi robe, samo je rekao da su pojačali „provjere – posebno za prevoznike”.

Kurti je stalno govorio o „pojačanju graničnih kontrola u zavisnosti od analiza i procjena bezbjednosnih institucija“, ali nije govorio o odluci.

Ministar unutrašnjih poslova o tome nije ni govorio.

Albanian Post je kontaktirao carinske punktove.

Službenik sektora za informisanje – ne predstavljajući se imenom – bio je nejasan u odgovoru na pitanje Da li imaju pismeno rješenje ili ne.

Isti medij je zatražio i od Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine dokument o odluci o zabrani srpske robe, ali istog nema ni u ovom ministarstvu – jer takva odluka nikada nije dostavljena u pisanoj formi.

Prema proceduri, nakon protokola o odluci Vlade, ona bi morala da ide u ministarstvo koje bi je objavilo – prošlo je skoro 24 sata, ali odluka nije objavljena.

Na granici, međutim, postoje kolone kamiona, ali to je zbog pojačanih procedura kontrole.

Izvor: Albanian Post/Kossev