Simobili zabranjeni!

Predsjednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, Aleksandar Arsenijević, doneo je u pratnji zamjenika predsjedavajućeg za zajednice u opštini Sjeverna Mitrovica Skendera Sadikua, zastave četiri manjinske zajednice na Kosovu, srpsku, romsku, bošnjačku i tursku. Nakon što je od strane pripadnika Policije Kosova zatraženo da se udalje kako ne bi došlo do incidenta, zastave su kroz ogradu zaboli u zemlju ispred Vlade Kosova, ali su one ubrzo uklonjene.

Arsenijević je pripadnike policije upitao zašto ove zastave ne može da istakne na jarbole ispred Vlade Kosova, budući da se pored kosovske, vijori i zastava Republike Albanije, te im pročitao poglavlje Ustava Kosova u kojem piše da pripadnici manjinskih zajednica imaju pravo da istaknu svoje simbole.

Pripadnici Policije Kosova naveli su da je zakonom zabranjeno isticanje zastava, međutim Arsenijević je ukazao da se ispred vlade vijori zastava Republike Albanije.

Na pitanje Arsenijevića, koji je to zakon, te da se on poziva na Ustav Kosova, policajci su odgovorili da je u pitanju „Zakon o upotrebi državnih simbola“.

Poznati kosovski glumac i muzičar Qun Lajqi je Arsenijeviću rekao da bi trebalo da istakne zastavu Kosova ispred Vlade Srbije, te da će onda i srpska zastava biti postavljena ispred Vlade Kosova.

„Uzmite zastavu Kosova, idite u Vladu Srbije i stavite ispred Vlade Srbije zbog naših koji žive tamo. Onda dođite slobodno i tada ćemo i mi postaviti ovdje“.

Na to je Arsenijević pokazao svoj pasoš Kosova, rekavši da ima državljanstvo Kosova.

„Neka Preševci stave tamo“, dodao je Lajqi.

Pripadnici Policije Kosova tražili su potom od Arsenijevića da se udalji radi njegove lične bezbjednosti.

„Ukoliko vi ne možete da me zaštitite ko će me zaštititi?“, upitao je Arsenijević.

Nakon što su zastave zaboli u zemlju kroz ogradu ispred Vlade Kosova, Arsenijević i Sadiku su govorili za medije.

„U jeku krize i međuetničkih tenzija na Kosovu želeo sam da pokažem s obzirom da se na svim centralnim institucijama nalazi i albanska zastava, želeo sam da i mi živimo ovdje, da je moj čukundeda, pračukundeda, askurđel rođen na Kosovu. Svako ko je rođen, živi i sahranjivao je mrtve ovdje na Kosovu, ima pravo da istakne svoje simbole“, rekao je Arsenijević.

„Kosovo je zajedničko svih nas, nas, zajednica ustavom prepoznatih to su Srbi, Goranci, Romi, Aškalije, Egipćani, svi smo mi jednaki pred ovim zakonom. Pozvao sam se na ustav i njegove članove. Mi ne želimo da raspirujemo ovde mržnju“, naveo je on.

Kazao je i da bi 14. jun trebao da bude proglašen Danom multietničnosti. „Srpska zajednica nema svoj zvanični dan na Kosovu“, rekao je Arsenijević.

Na pitanje šta misli da će se desiti sa zastavama, Arsenijević je odgovorio:

„To govori o obrazu tih ljudi, ono što sam ja mogao je da osvetlim obraz svim zajednicama. Ja sam siguran da postoje ljudi u svim zajednicama koji isto razmišljaju i nisu u mogućnosti da javno izraze svoje stavove. Pozivamo sve da se mir između etničkih grupa neguje, da se tradicija neguje, da se svi između sebe poštujemo. Poštuj me ako sam Srbin, Goranac, Bošnjak, svi da se poštujemo“, kazao je i dodao:

„Poslije 24 godine, mislim da je vrijeme da se prevaziđu svi stereotipi i da svi živimo u miru jedni sa drugima. Da poštujemo simbole i tuđu kulturu“.

Skender Sadiku, koji je bio u pratnji Arsenijevića, rekao je da „na svojoj koži zna šta prolazi Arsenijević“ i da je ponosan što su došli u Prištinu i postavili zastave manjina.

„Ovdje su postavljene turska, romska, bošnjačka. Ove zastave treba da se vijore u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu da se Srbin osjeća kao Srbin i u Gračanici, Zvečanu, Drenasu. Umorni smo sa naracijama tražimo normalu, ovo treba da bude normalna poruka i voleo bih da se ovaj dan obilježava kao dan međuetničke saradnje između Srba, Roma, Egipćana. Ovo je normalna stvar i ja i Aco je gledamo kao normalnu“, kazao je Sadiku.

Na pitanje da li su Arsenijević i Sadiku novi „Boro i Ramiz“, Sadiku je odgovorio da ne bi voleo da bude ni Boro, ni Ramiz, ali da svako vrijeme ima svog „Boru i Ramiza“.

Izvor: Radio Kim