Zatražila podršku

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani obratila se danas poslanicima Evropskog parlamenta, rekavši u svom govoru da je Kosovo odlučno da zaštiti i promoviše ljudska prava za svakog građanina, bez obzira na etničku, vjersku ili drugu pripadnost, prenela je Ekonomija onlajn.

"U tom duhu inkluzivnosti, pozivam sve Srbe koji žive na Kosovu da iskoriste napredna prava zagarantovana Ustavom Kosova. Republika Kosovo je vaš dom. I učinićemo sve što je u našoj moći da se osećate uključeno, ravnopravno i saslušano", rekla je Osmani.

Osmani je zatražila podršku na evropskom putu Kosova.

"Naš napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji poslužio bi kao katalizator mira i pomirenja u regionu u kojem zlonamerne sile i dalje seju razdor. Zapadni Balkan nije samo „susjedstvo“, on je prirodni dio Evrope – i strateški interes za trajni mir i stabilnost na ovom kontinentu. Zbog toga smo prošle godine aplicirali za članstvo u EU i nadamo se da će institucije EU i države članice podržati našu aplikaciju", navela je Osmani.

Dodala je da Kosovo prepoznaje izazove koji ga čekaju na putu ka članstvu u EU i da nikada nije tražilo i da nikada neće tražiti prečicu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online