Kosovo-Albanija

Uprkos otkazivanju sastanka dve vlade, Kosova i Albanije, privredni predstavnici koji govore za Radio Kosovo kažu da uprkos zajedničkim sastancima, ekonomske barijere i dalje predstavljaju izazov za preduzeća.

Predsednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna, govoreći za Radio Kosovo, kaže da se kosovska preduzeća i dalje susreću sa mnogim preprekama u poslovanju između Kosova i Albanije.

"Do sada su sklopljeni mnogi ugovori, a efekti su skoro minimalni ili, u najmanju ruku, izostali. Imamo mnogo prepreka u poslovanju između Kosova i Albanije, mnogo administrativnih i neadministrativnih procedura, koje zaista 2023. godine nema smisla da budu na snazi“, rekao je Rafuna.

Rafuna kaže da bi bio srećan da postoji sporazum koji zajedničke ekonomske odnose podiže na novi nivo.

"Da pređemo na sistem poreza na dodatu vrednost, sistem koji je evropski, kada između naše dve zemlje prilikom uvoza i izvoza nemamo carinu, imamo samo porez na dodatu vrednost, zašto roba  na realciji Tirana-Priština ne bi cirkulisala kao od Tirane do Sarande ili od Prištine do Prizrena“, dodao je on.

Predstavnik privrednika Agim Shahini za Radio Kosovo navodi da ne bi trebalo da postoji birokratska barijera za razvoj poslovanja.

"Trgovinska razmena može još više da poraste ako naše dve vlade primene do sada postignute sporazume i eliminišu dvostruko oporezivanje, necarinske i tarifne barijere koje su nepotrebne. Sve ovo će pomoći da relevantna dokumentacija privrednih subjekata Kosova i Albanije počne i bez overe, bez apostil pečata, sve ovo je skupo i zahteva vreme“, rekao je Šahini.

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini kaže da je tretman albanskih preduzeća na Kosovu mnogo bolji negošto je slučaj sa kosovskim preduzećima u Albaniji.

"U Albaniji verovatno ne postoji velika spremnost privrednih organizacija da podrže biznis, što je dovelo do toga da imamo povremene, ali ne i nepremostive probleme. Građani Kosova fokusirani su u Albaniji na turistički sektor, dok su albanski biznisi na Kosovu u gotovo svim oblastima, više je od 600 aktivnih moćnih albanskih biznisa“, rekao je on.

Ekonomisti ocenjuju da obe vlade treba da učine mnogo više, kako bi dogovori sa ovih sastanka  zaživeli  u praksi, a ne da ostanu samo kao zajednička slika. Sa dosadašnjih sastanaka dveju vlada potpisan je 41 bilateralni, međuresorski i međuinstitucionalni sporazum, dok se na sastanku koji je bio zakazan za danas trebalo da bude potpisano još 13.