Jednostrano

Rama je izjavio da je sjednica otkazana jer Kurti nije pristao na promjenu formata, dok je Kosovo za otkazivanje okrivilo albanskog premijera.

Vlada Kosova saopštila je, povodom otkazivanja sjednice sa albanskom vladom, da je to prvi prvi put da je jednostrano otkazan zajednički sastanak i za to okrivila premijera Albanije Edija Ramu.

Kako je navedeno u saopštenju, danas je trebalo da bude potpisano 13 novih sporazuma.

“Najviše će izgubiti građani. Nažalost, otkazivanjem sastanka od strane premijera Rame, uskraćena nam je mogućnost da ih potpišemo”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, bilateralni sastanci poput onog koji je Rama zatražio, mogu da se održavaju svakodnevno, prenosi Koha.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je otkazana zajednička sjednica vlade Kosova i albanske vlade koja je bila planirana za danas, jer Albin Kurti nije pristao na promjenu formata.

Prema njegovim riječima, on je pozvao Kurtija da se danas, zajedno sa ministrima odbrane i vanjskih poslova Kosova, sastanu u užem formatu, ali premijer Kosova je insistirao da se sastanak održi onako kako je planirano.

Međunarodna zajednica na ivici strpljenja

Rama je istakao da je međunarodna zajednica na ivici da izgubi strpljenje i da bi brzo mogle da uslijede kazne, pa čak i sankcije za Kosovo, te da je od zapadnih država tražio da ne idu ka tome i da mu daju još vremena, prenosi Reporteri.

“Možda to nije konačan odgovor premijera. Nadam se da ćemo se sastati kako bismo razgovarali o našim stavovima”, rekao je Rama na konferenciji za medije, prenosi Euronews Albania.

On je poručio da sjednica ne može da bude održana u predviđenom formatu jer nije trenutak da se pravi sastanak kao da se ništa ne dešava, usljed pogoršanja odnosa Kosova i čitave euroatlantske zajednice.

Istakao je da je Tirana “100 posto” protiv načina na koji postupa Kosovo, te da Albanija nije izolovana od evropske zajednice.

“Odnosi Albanije i Kosova su bratski, ali Albanija je zemlja koja je neodvojivi dio euroatlantske zajednice, koja je članica NATO-a i nema šanse da će se Albanija udaljiti od euroatlantske zajednice”, poručio je Rama.