Politički analitičar

Politički analitičar i novinar Baton Haxhiu smatra da je premijer Edi Rama dao premijeru Albinu Kurtiju 72 sata političkog prostora za predah prije nego što EU i SAD primjene sankcije ukoliko se situacija na sjeveru Kosova ne smiri.

Uključenjem putem Skype-a za emisiju Opinion na TV Klan, Baton Haxhiu je rekao da se Kosovo i premijer Kurti trenutno suočavaju sa sankcijama.

“Već 2-3 dana postoji komunikacija između premijera Rame i Albina Kurtija. A ono što je gospodin Rama želio čak i kada je predložio nacrt, zahtijevalo je politički predah za Albina Kurtija. Ovaj politički predah mu je dao 72 sata da prihvati deeskalaciju, što je 'tačka A' onoga što mora preduzeti.

G. Kurti i Kosovo su pred sankcijama i sankcije su skoro napisane, prvo dolaze iz EU a onda iz SAD. Sve je napisano. Samo se čeka trenutak kada bi one trebale stupiti na snagu. Glavni problem za one koji znaju da su sankcije, teško ih je poništiti i dugo ostaju.

Prvi, da osvesti vlast, drugi da upozna građane za koga treba da glasaju, treći pokazuje kosovskim Albancima da su u političkom trenutku nezahvalni za ono što je uradila međunarodna zajednica. Ovaj trenutak pripada cijelom Kosovu. Da li Kurti treba da bude sankcionisan kao premijer”.

Baton Haxhiu smatra da je premijer Edi Rama trenutno jedina osoba koja može, prema njegovim riječima, da spase Kosovo u ovoj situaciji.

Prema Haxhiuu, Ramina odluka da otkaže sastanak dveju albansko-kosovskih vlada doneta je u saradnji sa međunarodnim predstavnicima.

„Ništa se ne radi bez međunarodnih konsultacija. Rama ima 2 adrese, jednu u SAD i drugu u Briselu. Danas ujutru je razgovarao sa Borrellom kako bi dobio na vremenu sa gospodinom Kurtijem. Jedini spasitelj u ovom trenutku kosovskih Albanaca je Edi Rama. U ovom trenutku on je jedini spasitelj jer nema drugu adresu na Kosovu. Nema više dijaloga. Postoji samo potpis”, rekao je Baton Haxhiu.